Οι θέσεις μας

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 330 MW ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψην μας ότι: 

• Για κάθε βάση  α/γ θα γίνουν εξορύξεις τάφρων διαστάσεων τουλάχιστον 12-13 μέτρα και βάθους 2,5-3 μέτρα μέσα στους οποίους γίνεται έκχυση μπετόν όγκου περίπου 360-507 κυβικά μέτρα και άρα θα χρειαστούν συνολικά το λιγότερο 54.000-76.050 κυβικά μέτρα μπετόν (πηγή: Ελληνικός Σύνδεσμος Επενδυτών ΑΠΕ).

•  Θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον επιπλέον υποσταθμός Diesel, πυλώνες μεταφοράς  υπερυψηλής τάσης & υποθαλάσσιο καλώδιο.

• Θα γίνει διάνοιξη δρόμων πλάτους τουλάχιστον 6-8 μέτρα (που λόγω του μεγάλου μεγέθους των οχημάτων που μεταφέρουν τις α/γ ξεπερνούν συνήθως το μέγιστο επιτρεπόμενο πλάτος- (βλ. το παράδειγμα της διάνοιξης δρόμων στο Αποπηγάδι της Κρήτης). Επίσης, καθώς απαιτούνται όσο το δυνατόν ευθείς δρόμοι, οι υπάρχοντες συνήθως δεν είναι επαρκείς και άρα το επιχείρημα της βελτίωσης του οδικού δικτύου δεν μπορεί να σταθεί.

• Τις απαράδεκτες επιπτώσεις σε περιοχές προστατευόμενες από τη Πολιτεία και τον υψηλό κίνδυνο απώλειας της σπάνιας βιοποικιλότητας της περιοχής εξαιτίας της οποίας είναι χαρακτηρισμένο σημαντικό μέρος του νησιού ως προστατευόμενο, βλ.  NATURA2000, «Ζώνες Ειδικής Προστασίας», «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) & τον υψηλό κίνδυνο διάβρωσης των εδαφών και ερημοποίησης.

• Τις σοβαρές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής και άρα στους υδροφόρους ορίζοντες (σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Massachusetts Institute of Technology: βλ. σχετικά http://web.mit.edu/press/2010/wind-economy.html), χώρια τους κινδύνους για τις επιφανειακές πηγές του βουνού από την εξορύξεις τάφρων για τη θεμελίωση των α/γ και την αναστάτωση της ροής των νερών εξαιτίας της διάνοιξης δρόμων.

• Το γεγονός ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την ηλεκτρική μόλυνση ακόμα διερευνώνται (σχετικά βλ. http://www.electricalpollution.com/windturbines.html) ενώ σε περιπτώσεις που ήδη μελετώνται αναφέρεται βούϊσμα αυτιών, πονοκέφαλοι, αϋπνίες, υψηλή πίεση, ταχυπαλμίες, φαγούρα στα αυτιά κ.α.  Επίσης, έχουν αναφερθεί σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων κατι που δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά για την ικανότητα να ασκούμε τις σχετικές παραγωγικές δραστηριότητες (μελισσοκομία, κτηνοτροφία,  αλιεία).

• Την καταστροφή των ιστορικών μονοπατιών και των πέτρινων φραγμών και άρα κάθε πιθανότητας να ευοδώσουν οι έως τώρα προσπάθειες για την οικοδόμηση εναλλακτικού τουρισμού. Επιπλέον το γεγονός ότι θα επέλθει σημαντικός περιορισμός του τουρισμού (σε περιοχές με βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς έχει παρατηρηθεί μείωση του τουρισμού έως και 40%).

• Τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας (οι ανεμογεννήτριες είναι επηρρεπείς σε μηχανικές βλάβες, πυρκαγιές και κεραυνούς). Επιπλέον έχουν αναφερθεί προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες (κακή λήψη κινητών τηλεφώνων, κεραιών τηλεόρασης κ.α).

• Την αλλοίωση του τοπίου και κατά συνέπεια, -όπως αναγνωρίζεται από το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα-, την αλλοίωση της προσωπικότητας και κατ’ επέκταση του ίδιου μας του πολιτισμού.

• Το γεγονός ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια εκ των προτέρων. Άλλωστε,  οι συχνές βλάβες, η χαμηλή αποδοτικότητα (σε πολύ καλές συνθήκες κάθε α/γ παράγει 30%-33% από τα 3 MW), οι πολλαπλές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι οι λόγοι που αυτού του τύπου οι ανεμογεννήτριες έχουν ήδη καταστεί παρωχημένες, ενώ η μεγάλης κλίμακας αιολικοί σταθμοί, έχουν τεθεί στο στόχαστρο πλήθους περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη Βιβλιοθήκη Πηγών του http://www.windaction.org, το Παρατηρητήριο Αιολικής Ενέργειας (http://windwatch.gr/general-articles) & www.savepramnos.wordpress.com.

Επιπλέον λαμβάνοντας υπ’ όψην τα οφέλη σε σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα και εμπειρία: 

  • Η δημιουργία θέσεων εργασίας  από ‘πράσινα έργα’ έχει αποδειχθεί πλέον μύθος. Σχετικά βλ. Hudges G., 2011, The Myth of Green Jobs, GWPF Report 3, The Global Warming Policy Foundation (http://www.thegwpf.org/images/stories/gwpf-reports/hughes-green_jobs.pdf)
  • Τα έσοδα για τον Δήμο ώστε να κάνει έργα ανάπτυξης: Ένα τέτοιο έργο θα απαιτούσε αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάτι που εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα έκανε τα έσοδα του Δήμου αμφίβολα. Επιπλέον η εμπειρία άλλων τοπικών κοινωνιών δείχνει ότι οι εταιρείες αυτού του τύπου είναι κακοπληρωτές (π.χ. ο Όμιλος Μυτιληναίου χρωστάει πάνω από 80 εκατομύρια ευρώ στη ΔΕΗ, για το θέμα βλ. «Εισαγγελέας στη ΔΕΗ για τις σχέσεις με την Αλουμίνιον του Ομίλου Μυτιληναίου» στο Βήμα, 19/9/2011 http://www.tovima.gr//society/article/?aid=420603).
  • Προστασία του Δάσους του Ράντη από τον Όμιλο Μυτιληναίου (εδώ γελάμε)

Λαμβάνοντας τέλος υπ’ όψην ότι αυτό το «ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» είναι της ίδιας λογικής που έχει φέρει τον πλανήτη στο χείλος της οικολογικής καταστροφής. Είναι το ίδιο μοντέλο που έχει εκτοπίσει πληθυσμούς από τη γη τους, που παράγει κοινωνικές ανισότητες και εξαθλίωση. Και αναρωτόμενοι αν ο Δήμος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι η Ικαρία «χαίρει ασυλίας» από τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του μοντέλου ανάπτυξης…

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ,

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΜΝΕΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ:

Ο ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΩΝ 330 MW ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s