Τροφή για σκέψη…

 • Ο άνεμος, το νερό, ο ήλιος, η θάλασσα, η ατμόσφαιρα, το τοπίο, η ενέργεια, τα γονίδια ανάμεσα σε άλλα, αναγνωρίζονται ως ‘παγκόσμια κοινά‘. Δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στον εαυτό τους και ανήκουν σε όλους μας για να τα μοιραζόμαστε, γιατί χωρίς αυτά είναι αδύνατη η ίδια η ζωή.
 • Οι βουνοκορφές του Πράμνειου Όρους αναγνωρίζονταν για αιώνες ως κοινά των χωριών που απλώνονται από κάτω, ως κοινοτικά και στις μέρες μας ως δημοτικά. Στα πλαίσια του πλήρους ξεπουλήματος του φυσικού πλούτου της χώρας μας, το Κράτος διεκδικεί ως δημόσια αυτά που για αιώνες ήταν κοινοτικά με στόχο να τα παραδώσει στους διεθνείς τοκογλύφους. Το ίδιο παράνομες είναι οι διεκδικήσεις ιδιωτών, καθώς δεν ισχύει η χρησικτησία στα κοινοτικά και δημοτικά.
 • Στο βουνό βρίσκονται οι οικισμοί- ‘κιβωτοί της Ικαριακής επιβιώσεως’ κατά τον Ι.Μελά, οι κοιτίδες του Ικαριώτικου πολιτισμού, που μαζί με τους πέτρινους φράχτες και τα μονοπάτια συνθέτουν την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά.
 • Το βουνό του Αθέρα (Πράμνειο Όρος) ήταν για αιώνες και παραμένει τροφός του ντόπιου πληθυσμού, καθώς από αυτό αντλούμε αυτά που είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας (νερά, βοσκοτόπια, μελισσοτόπια, ξυλεία, βότανα κ.α.).
 • Η Ικαρία έχει μελετηθεί και αναγνωρίζεται διεθνώς για τη σπάνια βιοποικιλότητά της, ως ένα από τα πιο ευπαθή οικοσυστήματα και ως σημαντικός τόπος για τα πουλιά.
 • Η Ικαρία έχει σημανθεί ως περιοχή υψηλού κινδύνου ερημοποίησης και η διάνοιξη δρόμων αναγνωρίζεται ότι επιταχύνει την ερημοποίηση κατά 30-200 φορές.
 • Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης (που δεσμεύει και την Ελλάδα)  οποιοσδήποτε σχεδιασμός ή αλλαγή χρήσης της γης σε περιοχές υψηλού κινδύνου απερήμωσης, πρέπει να είναι κοινωνικά αναγκαία και προαπαιτεί ευρεία κοινωνική συναίνεση (όχι απλή πλειοψηφία).
 • Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις, όπως και Εθνικοί Νόμοι προστατεύουν περιοχές με σπάνια βιοποικιλότητα, περιοχές με υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης και τοπία, τα οποία, μαζί με το δικαίωμα πρόσβασης, χρήσης και απόλαυσης των κοινών και κοινόχρηστων αγαθών συνδέονται με το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
 • Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συμβάσεις και Εθνικοί Νόμοι προαπαιτούν την ελεύθερη, εκ των προτέρων και ενημερωμένη συναίνεσή μας (αρχή του FPIC) για επενδυτικά αναπτυξιακά έργα που αλλοιώνουν με μη αναστρέψιμο τρόπο το περιβάλλον και το τοπίο μας.
 • Η ‘πράσινη’ ενέργεια δεν είναι και τόσο πράσινη…:

– Για τη κατασκευή α/γ απαιτείται η εξόρυξη τόνων μετάλλων και ορυκτών (π.χ. σπάνια γαία) όπως και η εκπομπή τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

– Τα ποσοστά της εκπομπής ρύπων που αποσοβούνται με τις ‘πράσινες’ επενδύσεις (π.χ. τεράστιους αιολικούς σταθμούς) πωλούνται στο Χρηματιστήριο Ανταλλαγής Ρύπων ως δικαιώματα εκπομπής ρύπων σε ‘αναπτυσσόμενες’ χώρες (εξάλλου κάποιος πρέπει να μολύνει για να παράγει τα φτηνά καταναλωτικά αγαθά που κατακλύζουν τις αγορές των καταναλωτικών μας κοινωνιών).

 • Η διεκδίκηση των κοινών και κοινοτικών μας αγαθών είναι μέρος του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, για δημοκρατία και ελευθερία, για το δικαίωμά μας για αξιοπρεπή διαβίωση, για το δικαίωμά μας να ζούμε με τις πολιτισμικές παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

Αναρωτιόμαστε:

Πόσο κοστολογούν οι ‘αρμόδιοι’ την περιβαλλοντική, διατροφική  και πολιτισμική μας ασφάλεια, την ίδια μας τη ζωή;

Ανάπτυξη για ποιόν; Για το κέδρος ποιών;

Advertisements

2 Responses to Τροφή για σκέψη…

 1. Ο/Η φανης μαυρογιωργης λέει:

  το ερωτημα μου για τις ανεμογενητριες ειναι ποιος θα τιςεγκαταστησει η αν δεν πρεπει καθολου να εγκατασταθουν . διοτι στο βελγιο αλλα και στην ισπανια ειδα παρα πολλες να δουλευουν και να παραγουν ρευμα. οι βελγοι ειναι πολυ πιο ευαισθητοι απο μας στην οικολογια αφου δεν επιτρεπουν να καις κλαδια αφου ο καπνος μολυνει τον αερα. αγια γαληνη κρητης 15/4/2013 φανης μαυρογιωργης

 2. Ο/Η savepramnos λέει:

  Αγαπητέ συντοπίτη μας, κ.Φάνη Μαυρογιώργη,

  ευχαριστούμε για τις ερωτήσεις σας. Το ερώτημα για το ποιός πρέπει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες απαντιέται εύκολα αν επιχειρήσουμε πρώτα να απαντήσουμε σε μια πιο ουσιώδη ερώτηση: αν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με ποιούς τρόπους θα διασφαλίσουμε τον δημοτικό χαρακτήρα του βουνού και των άλλων φυσικών πόρων που αντλούμε από το βουνό (π.χ. νερά); Επιπλέον σε κάθε απόφαση εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών σταθμών ή άλλων εργοστασίων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι απαραίτητο να τηρούμε την ουσία και όχι το γράμμα του νόμου περί ήπιας ανάπτυξης σε ευάλωτους οικότοπους όπως είναι αυτός της Ικαρίας.

  Με άξονες αυτά, διαφαίνονται ήδη οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Εταιρείες που κινούνται με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τείνουν να μεταβιβάζουν το περιβαλλοντικό κόστος των έργων τους στις τοπικές κοινωνίες (εξού και οι αντιδράσεις κατά της «πράσινης ανάπτυξης» σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας τα τελευταία λίγα χρόνια). Επομένως μόνο ένας φορέας που ελέγχεται άμεσα από τους δημότες και τον νόμιμό εκπρόσωπό του, τον Δήμο, είναι δυνατόν να συνυπολογίσει το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτισμικό κόστος μιας τέτοιας επένδυσης. Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο ερώτημά σας. Ο συνυπολογισμός του πολλαπλού κόστους (όχι μόνο οικονομικού ούτε μόνο αυτού που μετράται σε χρήμα) -και με δεδομένο ότι επιδιώκουμε οφέλη για τους δημότες και το περιβάλλον-, καθορίζει το μέγεθος μιας τέτοιας επένδυσης, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι του μεγέθους που προτείνεται από τον όμιλο Μυτιληναίου. Άλλωστε, αυτό που συμφέρει μια τοπική κοινωνία δε μπορεί να συμφέρει έναν επιχειρηματικό όμιλο. Αν ίσχυε το αντίθετο δε θα μιλούσαμε σήμερα γι’ αυτή τη σημαντική οικολογική κρίση. Και βέβαια δε νομίζουμε να πιστεύετε ότι ένας Μυτιληναίος ή όποια άλλη μεγάλη εταιρεία, που δεν έχει κανέναν δεσμό με την Ικαρία, θα υπολογίσει παλιά μονοπάτια, φράχτες, ιστορίες, μνήμες, τη τοπική μας ταυτότητα, τον ίδιο μας τον πολιτισμό! Όπως κάθε επιχείρηση, η όποια εταιρεία θα επιδιώξει μεγάλες επενδύσεις στον τόπο μας, θα επιδιώξει τη μεγιστοποίηση του οφέλους της με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό, εκτός από την εξωτερίκευση του κόστους (οικονομικού και περιβαλλοντικού) σημαίνει κλίμακες και μεγέθη που ξεπερνούν κατά πολύ τις κλίμακες και τα μεγέθη που συμφέρουν τη τοπική κοινωνία. Εκτός αν πιστεύουμε ότι για μας θα είναι αλλιώς, -κάτι που όμως ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε κι άλλοι να το πιστέψουν, θα πρέπει να το τεκμηριώσουμε. Και πάλι σας ευχαριστούμε. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s