Έρευνα της Κομισιόν για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Ήδη από το Δεκέμβρη του 2008 έχει διαπιστωθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει αρκετά τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, τους φυσικούς οικότοπους καθώς και την άγρια χλωρίδα και πανίδα κατά την ανάπτυξη ΑΠΕ (βλ. απόφαση Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου πατώντας εδώ ή επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62007J0293:EL:HTML). Τον Απρίλιο του 2011, σε ερώτηση που τέθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Χουντή, ο αρμόδιος Επίπροπος περιβάλλοντος απάντησε ότι η Ελλάδα έχει τεθεί υπό παρακολούθηση για τη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι το νομικό έδαφος της απόφασης της ΡΑΕ για αυτό το έργο μαμούθ στην Ικαρία είναι αν μη τι άλλω σαθρό. Αναδημοσίευση από το ecocrete.gr.

Η Κομισιόν θα διεξάγει έρευνες τόσο για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη και στη Σκύρο όσο και για την επιλογή των θέσεων των αιολικών πάρκων συνολικά στην Ελλάδα.

Αυτό απάντησε η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος έθετε υπόψη της Κομισιόν «τις ανησυχίες φορέων και κατοίκων της Κρήτης για την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Κρήτης». Έθετε μάλιστα το θέμα της  «εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός ή εν μέρει εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 « Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας»), στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός αριθμός ορνέων τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από την πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Νίκος Χουντής αφού τόνισε την ανάγκη τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ζητούσε από την Κομισιόν να πάρει μέτρα για την προστασία των προστατευόμενων ειδών και των δικτύων Natura 2000 από την ύπαρξη και λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Το κατευθυντήριο έγγραφο της Επιτροπής για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και τη σχετική με την φύση νομοθεσία υπογραμμίζει τη σημασία της καταλληλότητας της θέσης, του σχεδιασμού και της λειτουργίας των αιολικών πάρκων, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων των προσκρούσεων αρπακτικών πτηνών, και τη διασφάλιση της συμβατότητας με τους σχετικούς με τη διατήρηση στόχους του δικτύου περιοχών Natura 2000». «Η Επιτροπή δεν διαθέτει στοιχεία για τα συγκεκριμένα έργα αιολικής ενέργειας. εναπόκειται στις ελληνικές αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχες αιτήσεις και άδειες των έργων συμμορφούνται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, ιδιαίτερα δε με το άρθρο 6 της οδηγίας περί οικοτόπων 92/43/ΕΟΚ, συνεκτιμώντας δεόντως τις ανωτέρω κατευθυντήριες γραμμές». «Η Επιτροπή θα διερευνήσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τα των συγκεκριμένων έργων στην Κρήτη και τη Σκύρο, καθώς και τις προοπτικές μιας στρατηγικής προσέγγισης όσον αφορά την επιλογή της θέσης των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, γενικότερα».

Καταλήγωντας στην απάντηση του ο κ. Potocnik τόνισε ότι: «Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανεπαρκούς προστασίας των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί βάσει της περί πτηνών οδηγίας».

Advertisements
This entry was posted in Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, Νομοθεσία σχετική με προστατευόμενες περιοχές, Περιβαλλοντικές and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s