Περί του Ομίλου Μυτιληναίου: Εισαγγελική έρευνα για πιθανή διαπλοκή και διακομματικό σκάνδαλο

Πόσο φερέγγυος είναι ο Όμιλος Μυτιληναίου που προσβλέπει στη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση 110 α/γ στο νησί μας; Ποιές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί και ποιές οι σχέσεις του με τη κρατική εξουσία; 

Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε στις 19/09/2011 με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα στις 11/09/2011 με τίτλο «Το colpo grosso με το ρεύμα- Πώς η ΔΕΗ επιτρέπει στην Αλουμίνιον να κερδίζει εκατομμύρια από το ρεύμα». Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «προνομιακές σχέσεις και χαριστικές ρυθμίσεις» της ΔΕΗ προς την εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με τη μεσολάβηση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, Χρ.Φώλια, της τέως υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, και του διαδόχου της και νυν Υπουργού, Γ.Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα, η ΔΕΗ φέρεται να τιμολογούσε το ρεύμα στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό «αποικιοκρατικό τιμολόγιο», για το οποίο τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου φέρεται να πέτυχε τριπλή και τετραπλή επιδότηση με τις υπουργικές υπογραφές για την επένδυσή της, αφαιρώντας πόρους και δυνατότητες από άλλους μικρότερους επενδυτές. Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται λόγος για  «διακομματικού χαρακτήρα σκάνδαλο» που ξεκίνησε το 2005, όταν η Αλουμίνιον περιήλθε στον κ.Μυτιληναίο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (διαβάστε το άρθρο και τα ενδιαφέροντα σχόλια πατώντας εδώ).

Στις 19 του ίδιου μήνα διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελεία Εφετών (βλ. το σχετικό άρθρο του Βήματος της 19/9/11 πατώντας εδώ). Το θέμα της σύμβασης με την Αλουμίνιον του Ομίλου Μυτιληναίου συζητήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, όπου αποφασίστηκε να αποδεχτεί τη πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου για διαιτησία της ΡΑΕ για το θέμα της σύμβασης υπό τον όρο ότι η Αλουμίνιον θα καταβάλλει μέρος των υποχρεώσεών της ύψους 27 εκατ.ευρώ (οι συνολικές της υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 72 εκατ.ευρώ σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα από τον Δήκτη της Καθημερινής– ενώ σύμφωνα με το άρθρο του Βήματος οι οφειλές της «Αλουμίνιον Ελλάδος»  ανέρχονταν σε 107,6 εκατ.ευρώ που μετά από ευνοϊκή ρύθμιση μειώθαν σε 82,6 εκατ.ευρώ). Στο μεταξύ η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη…

Στη συνέχεια παραθέτουμε απόσμασμα από το άρθρο του Βήματος (19/09/2011) όπου σκιαγραφείται η υπόθεση:

«…Η εταιρεία πήρε το 2005 άδεια αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με σκοπό να καλύπτει τις υψηλές ενεργειακές ανάγκες της και έκανε ανάλογο έργο στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, για το οποίο έλαβε κρατική επιδότηση 16 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με Το Βήμα, το 2008 με απόφαση του τότε υπουργού Χρήστου Φώλια η εταιρεία έλαβε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας (ΣΗΘ, κατά την ορολογία της ΔΕΗ), μεταβολή που της επέτρεπε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για ίδιες ανάγκες.

Το δημοσίευμα επικαλείται αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις επί υπουργίας Τίνας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία κέρδισε μεγαλύτερες δυνατότητες επιδότησης καθώς αντιμετωπίστηκε από απλή μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας ως μονάδα συμπαραγωγής υψηλής αποδοτικότητας.

Με την αλλαγή της νομοθεσίας από την υπουργό, αυτές οι μονάδες αντιμετωπίζονταν μέχρι τα 35 μεγαβάτ- που αφορά μικρές μονάδες, όπως νοσοκομεία, κλινικές κ.α.- ως ανανεώσιμες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, με αποτέλεσμα να εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και να απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες τιμές από τη λεγόμενη οριακή τιμή του συστήματος.

Με πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία τον περασμένο Ιούλιο, καταργήθηκε από τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο περιορισμός των 35 μεγαβάτ για τις μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, με αποτέλεσμα το παραγόμενο ρεύμα απ’ αυτές να απορροφάται κατά προτεραιότητα με εγγυημένη τιμή. Όπως τονίζει η εφημερίδα, στην παρούσα φάση η μόνη μονάδα που μπορεί να απολαύσει αυτό το προνόμιο είναι του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», δυναμικότητας 340 μεγαβάτ».

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι «η Αλουμίνιον να παράγει ρεύμα με κόστος 60 ευρώ τη μεγαβατώρα, να το πουλά στη ΔΕΗ με 87 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη συνέχεια να το αγοράζει από τη ΔΕΗ για τις μονάδες με 51 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το ετήσιο καθαρό κέρδος της συναλλαγής ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ στην τριακονταετή λειτουργία του.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ τιμολογούσε το ρεύμα που παρείχε στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο, θέμα για το οποίο, τον περασμένο Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε πως αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση η οποία αντίκειται στο δίκαιο του ανταγωνισμού. Αναφέρει επίσης, πως η εταιρεία του κ. Μυτιληναίου πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση με τη ΔΕΗ η οποία της μείωσε οφειλή 107,6 εκατ. ευρώ στα 82,6 εκατ. ευρώ.

Η εντολή του κ. Πεπόνη προς τον Εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα είναι να διακριβώσει τη βασιμότητα του δημοσιεύματος και να εντοπίσει αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων».

Πηγή: tovima.gr

Βλ. επίσης το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Συλλόγου Σιικυωνίων Πολιτών «Όμιλος Μυτιληναίου: μια φωτογραφία αξιάς 4,3 δις ευρώ».

Σχολιάστε