Η Ικαρία στον βωμό της ‘πράσινης ανάπτυξης’: μια έκκληση για βοήθεια

Το παρακάτω κείμενο στοχεύει στην ενημέρωση και κινητοποίηση ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας από άλλα μέρη της Ελλάδας (μπορείτε να το κατεβάστε σε μορφή pdf  πατώντας εδώ).

 7/10/2011

Χάρτης ΡΑΕ όπου φαίνεται η διάταξη των ανεμογεννητριών

Η Ικαρία, όπως και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου, αντιμετωπίζει μια επικείμενη ανθρωπογενή περιβαλλοντική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Τρόϊκας, επιχειρείται η προσθήκη “περισσότερων φιλέτων γης και πολιτισμικής κληρονομιάς στη λίστα των πωλήσεων”. Στη τοπική μας κοινωνία συζητάται η εκχώρηση του μεγαλύτερου μέρους της κορυφογραμμής του νησιού στον Όμιλο Μυτιληναίου.

Στόχος του Ομίλου είναι η εγκατάσταση ενός αιολικού σταθμού-μαμούθ στη κορυφογραμμή του νησιού- έργο που προϋποθέτει τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε ανέγγιχτους από τη βιομηχανική δράση οικότοπους και την τσιμεντοποίηση των κορυφών. Ηγεμονικοί λόγοι που αρθρώνονται με όρους κόστους-ωφέλειας, είτε αποσιωπούν, είτε απαξιώνουν τις επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου στο μικροκλίμα και στη βιοποικιλότητα της περιοχής, στους πολύτιμους υδροφόρους ορίζοντες, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής, στον τουρισμό και στις αγροτικές καλλιέργειες, ανάμεσα σε άλλα.

Ο Αθέρας, πάνω από τον Μαγγανίτη (ΝΔ Ικαρία), όπως θα φαίνεται μετά την εγκατάσταση σε 28 τ.χλμ. Επεξεργασία: Η.Γιαννίρης, Δρ.Χωροταξίας.


Η Ικαριώτικη κοινωνία δεν συναινεί
.
Όμως, η κοινή λογική των κατοίκων του νησιού, που αντιλαμβάνονται τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα αυτής της ‘επένδυσης’, έχει αναχθεί σε έλλειμμα ενημέρωσης, το οποίο αναλαμβάνουν να μας καλύψουν ‘ειδικοί’,  που επιστρατεύονται από διάφορους φορείς. Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να μας πείσουν ότι το συμφέρον ενός επενδυτικού  ομίλου συμπίπτει με το οικονομικό συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας και με το ‘καλό’ του πλανήτη εν γένει.

Παράλληλα και απέναντι σε αυτές τις φωνές, αρθρώνονται άλλες φωνές, προσανατολισμένες σε μια προοπτική απο-ανάπτυξης και επανα-τοπικοποίησης, με κύριο άξονα την ενεργειακή αυτονομία με ήπια μέσα και με σεβασμό στο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό κεφάλαιο του νησιού.

Ζητάμε τη κινητοποίηση και τη προσφορά σας με κάθε μέσο στον αγώνα για τη διάσωση της κορυφογραμμής του νησιού μας, το Πράμνειο Όρος, και κατ’ επέκταση του ίδιου του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους.

 Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους  www.savepramnons.wordpress.com                e-mail: savepramnos@gmail.com

Advertisements
This entry was posted in Ενημερωτικό υλικό and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s