Εκδήλωση για τα ενεργειακά ζητήματα νησιών του Αιγαίου

 Δείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από την εκδήλωση που έγινε στη Λέσβο για τις ανεμογεννήτριες μεγάλης κλίμακας, από τη Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου (δηλαδή τον πολιτικό χώρο όπου ανήκει ο Δήμαρχος Ικαρίας). Αναδημοσίευση από το ikariamag. 
Συγγραφέας: Ηλίας Γιαννίρης
«Αφορά στη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ακολουθούν Βίντεο  για την ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στη Λέσβο για τις ανεμογεννήτριες μεγάλης κλίμακας, από την Δημοκρατική Αριστερά Λέσβου, δηλαδή τον πολιτικό χώρο του Δημάρχου Ικαρίας.

Έχει ενδιαφέρον το ότι οι δύο ομιλητές τοποθετήθηκαν εναντίον των μεγάλης κλίμακας τέτοιων έργων, ενώ ο τρίτος (που ήταν υπέρ) είχε ελλειπή επιχειρηματολογία γιατί δεν αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, στις χρήσεις γης και στην πτώση της αξίας της γης.

Όλοι μίλησαν για την ανάγκη τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού και μάλιστα για την ανάγκη για χωροταξικό σχεδιασμό (ΣΧΟΑΠ) στο νησί, που στην Ικαρία ακόμη δεν υπάρχει και αποτελεί βασική προϋπόθεση χωροθέτησης τέτοιων γιγαντιαίων έργων.

26-11-2011
Εκδήλωση ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τμήμα ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

1ος ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ (προηγείται η εισαγωγή της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου και του Γιάννη Σπιλάνη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου (σύμβουλος αυτοδιοίκησης Αιγαίου). Επίσης, διευθύνει το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, στο οποίο συμμετέχει και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μίλησε για τοπικά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για ενεργειακούς συνεταιρισμούς, και έφερε το παράδειγμα της Καρδίτσας, όπου με τοπικά κεφάλαια έκαναν ένα τέτοιο τοπικό ενεργειακό σύστημα.

2ος ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΒΗΣ

Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου Για τις ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας στα νησιά, το αφιέρωμα του SPIEGEL, τις επιδοτήσεις για την κατασκευή και τις επιδοτήσεις για τη λειτουργία των Ανεμογεννητριών Βιομηχανικής Κλίμακας, και για το στόχο για ενεργειακό σχεδιασμό σε επίπεδο νησιού.

3ος Ομιλητής ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΜΟΙΡΑΣΓΕΝΤΗΣ:
Τα υβριδικά πρέπει να διαστασιολογηθούν. (Στην Ερεσό της Λέσβου δεν έχει διαστασιολογηθεί. Στην Ικαρία έχει διαστασιολογηθεί.) Με πετρέλαιο το κόστος είναι 2009 123 ευρώ η μεγαβατώρα. Θα πρέπει να αγοράζεται και το αντίστοιχο ποσό ρύπων. Με Α/Γ διασυνδεδεμένες το κόστος θα είναι 124 ευρώ η μεγαβατώρα (έμφαση δική μας). Η αιολική είναι φτηνότερη στο ηπειρωτικό σύστημα (86 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Τα αντισταθμιστικά είναι 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης. Το 1% στους λογαριασμούς κατανάλωσης, το 0,3% υπέρ του πράσινου ταμείου, 1,7% στους ΟΤΑ (έμφαση δική μας).  Επισημαίνει ότι αν δεν παράγονται στην Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες τότε είναι πολύ λίγες οι θέσεις εργασίας.   Στην Ελλάδα έχουμε 4 εργοστάσια. Να φτιάξουμε το κατάλληλο ενεργειακό μίγμα. Οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών είναι διαφορετικής σημασίας: Θόρυβος (ανέφερε βελτιωμένη τεχνολογία-νομοθεσία απαγορεύει εγκατάσταση σε ορισμένες περιοχές), οπτική όχληση (ανέφερε ότι είναι υπαρκτό), επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα (ανέφερε ότι είναι υπαρκτό-το περιορίζει στην ορνιθοπανίδα), επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα (δεν αναφέρθηκε), χρήση γης-αποκατάσταση (δεν αναφέρθηκε), αξία ιδιοκτησιών (δεν αναφέρθηκε), φαινόμενα σκίασης από ανεμογεννήτριες (δεν αναφέρθηκε), επιπτώσεις στις τηλεπικοινωνίες (δεν αναφέρθηκε), επιπτώσεις έργων υποδομής (δεν αναφέρθηκε). Οι πετρελαϊκοί σταθμοί προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία.

Ηλίας Γιαννίρης* για το ikariamag

O κ.Η.Γιαννίρης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με το συνδυασμό Οικολογικός Άνεμος Βορείου Αιγαίο.

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο, Κομμάτων & εκλεγμένων εκπροσώπων της Ικαρίας, Οικονομικές και Κοινωνικές, Περιβαλλοντικές, Υγεία και Ποιότητα Ζωής and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Εκδήλωση για τα ενεργειακά ζητήματα νησιών του Αιγαίου

  1. Ο/Η Αντώνιος Κανδηράκης λέει:

    Όλοι οι απατεώνες αρχίζουν με το κλίμα που αλλάζει και τελειώνουν με τις ανεμογεννήτριες, γιατί έχουν συμφέροντα, πληρώνονται κανονικά
    Στην Δ.Α. συσωρεύονται όλα τα λαμόγια
    Ποιός ο λόγος να μην έχουμε τοπικές διασυνδέσεις νήσων και υγροποιημένο φυσικό αέριο ;
    Τι μας λέει ο Ευθυμιόπουλος, να κάνουμε λαικές εταιρείες με προσδοκία κέρδους βεβαίως. Ποιός θα πληρώσει το μαλλί δεν μας είπε. Τα αντλητικά-ταμιευτικά έχουν κόστος εγκατάστασης 4.5 εκ ευρώ το εγκατεστημένo MW και επιπλέον κόστος συνδέσεων+των »εξυπνων δικτύων» που έχει αναλάβει η Δάφνη, ψάχτε και λίγο στα συμφέροντα καλοί μου άνθρωποι. Γνωρίζετε τι σημαίνει έξυπνο δίκτυο ; Διαχείριση της ζήτησης δηλαδή να παίρνεις ρεύμα σπίτι σου όποτε βολεύει το σύστημα με τις ανεμογεννήτριες. Με ποιό κόστος ; ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ THΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΙΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ SIEMENS ΣΤΗΝ VESTAS ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ. ΟΥΣΤ !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s