Η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Συλλογή Υπογραφών Κατά των 110 α/γ

Το κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για τη συλλογή υπογραφών κατά των 110 α/γ παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα που θέτουν εν αμφιβόλω το εγχείρημα αυτό, καθώς μοιάζει να μας ζητά την εκ των προτέρων και εν λευκώ παραχώρηση της συναίνεσής μας για κάθε έργο που αξιοποιεί τον σημαντικό ενεργειακό πλούτο του νησιού μας και άρα την αποποίηση του δικαιώματός μας για πλήρη, υπεύθυνη και εκ των προτέρων ενημέρωση για κάθε ένα από τα έργα αυτά. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα προβληματικά σημεία του κειμένου και η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη προσπάθεια αυτή.

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε ως Πρωτοβουλία για τη Δάσωση του Πράμνειου Όρου, ότι ενώ συμφωνούμε στα βασικά σημεία του κειμένου δε θα στηρίξουμε αυτή τη πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών εάν δεν αφαιρεθεί ή διορθωθεί κατάλληλα η τελευταία παράγραφος των αιτημάτων προς τον Δήμο, η οποία αναφέρει τα εξής:  «[Καλούμε τον Δήμο] να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία, όπως την αυξημένη συμμετοχή του στο αναστρέψιμο-υβριδικό έργο των Ραχών, από όπου μπορεί να αντλήσει σημαντικά έσοδα, αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της Ικαρίας ενδεχομένως μέσα από πολυμετοχικά σχήματα τοπικών, κυρίως, συμφερόντων όπου θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος, αντλώντας και τα σχετικά οικονομικά ανταλλάγματα (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ)».

Ειδικότερα, α) δε διαφωνούμε με τη προοπτική ο Δήμος να αυξήσει τη συμμετοχή του στο υβριδικό της Προεσπέρας. Όμως, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία του Δήμου, θεωρούμε ότι θα ήταν περισσότερο ρεαλιστικό -για τώρα τουλάχιστον- να απαιτήσουμε από τον Δήμο να αυξήσει τη περιβαλλοντική του υπευθυνότητα, αναλαμβάνοντας περισσότερο ενεργό ρόλο στη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου αυτού και σταματώντας άμεσα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται αυτή τη στιγμή (και εδώ και καιρό) στη περιοχή.

2) Φυσικά και μας ενδιαφέρει ο Δήμος μας να στραφεί προς ήπιες μορφές ενέργειας με σεβασμό στη κλίμακα και την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος, του τοπίου και  των κατοίκων του νησιού. Το να ζητάμε όμως από τον Δήμο να στραφεί στην «αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων […] (γεωθερμία, τηλεθέρμανση, μικρές μονάδες ΑΠΕ)» με διάχυτη την οικονομική δυσπραγία (όχι μόνο του Δήμου, αλλά και των κατοίκων του), σε μια εποχή ανελέητων φοροεπιδρομών, και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές συνέπειες του εκάστωτε έργου που ‘αξιοποιεί’ ενεργειακά τη γεωθερμία, το βιο-αέριο κλπ, μοιάζει περισσότερο σαν να παραχωρούμε εν λευκώ και προκαταβολικά τη συναίνεσή μας για κάθε τέτοιο έργο. Όμως τα δικαιώματά μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες που δεσμεύουν την Ελλάδα και άρα τον Δήμο Ικαρίας, δε μπορούν να παραχωρηθούν στο όνομα μιας υπογραφής κατά του ‘τέρατος’ του αιολικού σταθμού των 330 MW. Όταν έρθει η ώρα για κάθε ένα από τα έργα αυτά, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και εμείς, ως κάτοικοι του νησιού, θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας. 

Ζητάμε λοιπόν να αφαιρεθεί συνολικά αυτή η τελευταία παράγραφος ή να διορθωθεί κατάλληλα, προσθέτοντας στο αίτημα για την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής του Δήμου στο υδρο-ηλεκτρικό, το αίτημα της αύξησης της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του Δήμου απέναντι στους δημότες του, αναλαμβάνοντας περισσότερο ενεργό ρόλο στη προστασία της περιοχής που κατασκευάζεται το υδρο-ηλεκτρικό έργο και επιτηρώντας με αυστηρότητα τη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Το υπόλοιπο μέρος της παραγράφου μπορεί είτε να αφαιρεθεί είτε να αποσαφηνιστεί προσθέτοντας ότι το αίτημά μας αυτό δε συνεπάγεται την εκ των προτέρων παραχώρηση συναίνεσης για οποιαδήποτε έργο αποφασίσει να υλοποιήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα (π.χ. πολυμετοχικά σχήματα με συμμετοχή Δήμου) και ότι για κάθε ένα από αυτά επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός μας.

Υπο τις προϋποθέσεις αυτές, δεσμευόμαστε να συνδράμμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών στα χωριά της Ικαρίας.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

μπορείτε να δείτε το κείμενο της Πρωτοβουλίας κατά των 110 α/γ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Advertisements
This entry was posted in Ενημερωτικό υλικό and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Συλλογή Υπογραφών Κατά των 110 α/γ

 1. Παράθεμα: Συλλογή υπογραφών κατά των 110 α/γ | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

 2. Ο/Η Ηλίας Γιαννίρης λέει:

  αγαπητοί συμπατριώτες,
  γράφετε: «μοιάζει να μας ζητά την εκ των προτέρων και εν λευκώ παραχώρηση της συναίνεσής μας για κάθε έργο που αξιοποιεί τον σημαντικό ενεργειακό πλούτο του νησιού μας και άρα την αποποίηση του δικαιώματός μας για πλήρη, υπεύθυνη και εκ των προτέρων ενημέρωση για κάθε ένα από τα έργα αυτά.» Μοιάζει, αλλά δεν το ζητά. Αυτό που ζητά είναι ακριβώς αυτό που γράφετε: «Φυσικά και μας ενδιαφέρει ο Δήμος μας να στραφεί προς ήπιες μορφές ενέργειας με σεβασμό στη κλίμακα και την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος, του τοπίου και των κατοίκων του νησιού.» Η λέξη [όπως] στη φράση «[Καλούμε τον Δήμο] να δραστηριοποιηθεί προς κατάλληλες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ενεργειακές λύσεις που είναι συμβατές με την Ικαρία, όπως…» είναι ανοιχτή και καθόλου δεσμευτική. Και πώς θα μπορούσαμε να δώσουμε εν λευκώ παραχώρηση [και εσείς και εμείς] για έργα τα οποία δεν ξέρουμε ποιά θα είναι και που απαιτούν το καθένα χωροθέτηση, σχεδιασμό, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αδειοδότηση. Η ουσία είναι ότι υπάρχει εναλλακτικός ενεργειακός τρόπος και όσοι υπογράφουμε δεν μένουμε σε ένα ξερό ΟΧΙ, αλλά δείχονυμε το δρόμο προς τις ήπιες μορφές ενέργειας.
  Σχετικά με το υβριδικό, ας μην μπερδεύουμε τον τρόπο κατασκευής του, που γίνεται με απαράδεκτο τρόπο, με την λειτουργία του μετά την κατασκευή. Ο Δήμος όφειλε να ορίσει χώρο εναπόθεσης μπάζων, και δεν το έκανε. Ο εργολάβος ρίχνει τα μπάζα όπου τον βολεύει. Και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Όμως αύριο το έργο, όταν τελειώσει και λειτουργήσει, πιθανότατα να παραδοθεί σε κάποιον ιδιώτη που θα δίνει, στην καλύτερη περίπτωση το 2% της παραγόμενης ενέργειας στο Δήμο. Επειδή το έργο γίνεται σε δημοτική έκταση, ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει ένα 20% ή 30% αντί για το 2% που θα πάρει η αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι η αυξημένη συμμετοχή στο υβριδικό που αναφέρει το ψήφισμα.
  Ελπίζω οι εξηγήσεις αυτές, που δεν μπορούν να μπούν αναλυτικά σε ένα ψήφισμα, να είναι αρκετές ώστε να υπογράψουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε. Ο στόχος του ψηφίσματος είναι να ακυρώσουμε τώρα την άδεια της ΡΑΕ για τις 110 ανεμογεννήτριες, και να κόψουμε κάθε διάθεση του δήμου να διαπραγματευτεί με το Μυτηλιναίο για ανεμογεννήτριες στον Αθέρα. Πρέπει ο Αθέρας να μείνει όπως είναι και να πιέσουμε για στραφεί ο Δήμος προς ήπιες μορφές ενέργειας και τελικά να βγάλουμε σε εφεδρεία τον πετρελαϊκό σταθμό. Παρακαλώ, αν έχετε ακόμη επιφυλάξεις, στείλτε μου ένα μήνυμα στο igiann@tee.gr ή πάρτε με τηλέφωνο [6974185330].
  ευχαριστώ
  Ηλίας Γιαννίρης

 3. Ο/Η savepramnos λέει:

  Αγαπητέ κ.Γιαννίρη, ευχαριστούμε για την απάντηση. Επί της ουσίας και επί του περιεχομένου δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία διαφωνία. Θα επιμείνουμε όμως να προστεθεί η πρόταση στο τέλος της παραγράφου αυτής ότι «το αίτημά μας αυτό δε συνεπάγεται την εκ των προτέρων παραχώρηση συναίνεσης για οποιαδήποτε έργο αποφασίσει να υλοποιήσει οποιοδήποτε επενδυτικό σχήμα (π.χ. πολυμετοχικά σχήματα με συμμετοχή Δήμου) και ότι για κάθε ένα από αυτά επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός μας». Η προσθήκη αυτή δεν αλλοιώνει τίποτα από το νόημα -στο οποίο άλλωστε συμφωνούμε. Αποτελεί όμως αναγκαία προϋπόθεση για μας (και κατόπιν νομικών συμβουλών που λάβαμε), καθώς όσο και να σας φαίνεται αυτονόητο, νομικά, δεν είναι.

 4. Ο/Η savepramnos λέει:

  Μετά από τη προσθήκη στη τελευταία παράγραφο, με την οποία διευκρινίζεται ότι «οι υπογραφές αυτού του ψηφίσματος δεν εξουσιοδοτούν για αποδοχή οποιονδήποτε μελλοντικών επιλογών, που θα πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενική βάση», ως Πρωτοβουλία Πολιτών δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών κατά των 110 α/γ. Ο διάλογος που άνοιξε μεταξύ των δυο κινήσεων (μέρος μόνο της οποίας διαβάζει κανείς στα σχόλια αυτής της δημοσίευσης) απλά επιβεβαιώνει τον πλούτο που προκύπτει από οποιαδήποτε αυθεντικά διαλεκτική διαδικασία. ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να διαφυλάξουμε τη σημαντική βιοποικιλότητα του νησιού μας, τον ιδιαίτερο πολιτισμό μας, τους ίδιους τους όρους της ύπαρξής μας.

 5. Παράθεμα: Η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Συλλογή Υπογραφών κατά των 110 α/γ: Β’ Μέρος | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρου

 6. Παράθεμα: Η θέση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Συλλογή Υπογραφών κατά των 110 α/γ: Μέρος Β΄ | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s