Συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την εξάπλωση των αιολικών σταθμών: επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στην ορνιθοπανίδα και στη πολιτιστική κληρονομιά

Στο παρακάτω δελτίο τύπου διαβάζουμε περιλήψεις των εισηγήσεων περιβαλλοντικών φορέων για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια στη βιοποικιλότητα, τα άγρια πουλιά  και τη πολιτιστική κληρονομιά. Για να δείτε τον χάρτη των σημαντικών για τα πουλιά περιοχών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας πατήστε εδώ (οι περιοχές αυτές μαρκάρονται με πορτοκαλί- προσέξετε ότι ολόκληρο το νησί είναι μαρκαρισμένο). Αναδημοσίευση από τοhttp://www.karpenissi.eu

Δελτίου Τύπου, 18/2/2010

H Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) οργάνωσε συνέντευξη τύπου στις 18/2/2010 με θέμα την εξάπλωση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές. Παρούσες στην συνέντευξη ήταν επίσης η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Ξενοφών Κάππας παρατήρησε ότι το ν/σ Επιτάχυνσης των ΑΠΕ δίνει μονομερή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς να λαμβάνει υπόψη την προστασία της βιοπικοιλότητας που θίγεται από την μαζική εξάπλωση των αιολικών σταθμών. Η κλιματική αλλαγή και η βιοπικοιλότητα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά και μάλιστα η μία σε βάρος της άλλης, αλλά από κοινού. Η χώρα μας διαθέτει ανέγγιχτες περιοχές με υψηλή βιοπικοιλότητα που συνιστά ένα μοναδικό πλούτο και μια ανεκτίμητη κληρονομιά για όλους μας. Με ανησυχία βλέπουμε για πρώτη φορά τις προστατευόμενες περιοχές να ανοίγονται σε βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις όπως είναι οι ανεμογεννήτριες. Οι χωροθετήσεις των αιολικών σταθμών δεν μπορούν να γίνουν ερήμην της ανάγκης να προστατεύσουμε την βιοπικοιλότητα. Οσον αφορά την παραγωγή καθαρής ενέργειας δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση της κατανάλωσης και η οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ. Το ν/σ δεν δίνει σημασία σε αυτές τις παραμέτρους και θα προκαλέσει ζημιά αντί για όφελος εάν δεν τροποποιηθεί πριν φτάσει στη Βουλή.

Ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός σύμβουλος της ΕΟΕ, παρουσίασε την εργασία ‘Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ευαίσθητων στους αιολικούς σταθμούς περιοχών της Ελλάδας’. Προτείνονται περιοχές αποκλεισμού όπως οι βραχονησίδες, οι μεταναστευτικοί διάδρομοι και ένα μέρος των Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των Natura με κριτήριο 21 είδη πουλιών. Συνολικά η εργασία της ΕΟΕ προτείνει να εξαιρεθεί από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών το 25% της επικράτειας που θεωρείται καίριας σημασίας για τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ο Σταύρος Ξηρουχάκης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΟΕ στην Κρήτη, αναφέρθηκε στις αθροιστικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών και των συνοδών έργων όταν καταλαμβάνουν τις κορυφογραμμές. Στην Ισπανία όπου η εγκατάσταση α/γ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, οι θάνατοι πουλιών κυρίως αρπαχτικών, από προσκρούσεις σε α/γ υπολογίζονται σε 6.500 το χρόνο. Στη χώρα μας, με βάση την παρακολούθηση των επιπτώσεων στην Κρήτη, οι θάνατοι υπολογίζονται από 1 έως 2 πουλιά ανά 10 α/γ. Επειδή σε πολλές περιοχές ορισμένα είδη πουλιών συρρικνώνονται πλέον σε λίγα ζευγάρια, η απώλεια αυτή σημαίνει ότι οδηγούνται σε εξαφάνιση σημαντικά είδη. Εάν μετατρέψουμε τις βουνοκορφές σε βιομηχανίες αιολικής ενέργειας, ας ξεχάσουμε τα αρπαχτικά και τη βιοπικοιλότητα.

Ο Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας, τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζει με τη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι λανθασμένες χωροθετήσεις α/γ με τους συνοδευτικούς δρόμους και τα δίκτυα που μαχαιρώνουν το τοπίο, απειλούν εξίσου τη φύση όσο και ένα βυζαντινό εκκλησάκι. Το μέγεθος των α/γ δεν συμβιβάζει με την μικρή κλίμακα των ελληνικών τοπίων . Η Ελληνική Εταιρεία για να διευκολύνει τον ορθολογικό σχεδιασμό των αιολικών σταθμών έχει προτείνει ένα σύστημα μορίων για κάθε περιοχή ανάλογα με τη φυσική και πολιτιστική ιδιαιτερότητά της.

Ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης τόνισε ότι η λογική του ν/σ είναι να μπουν παντού α/γ, ακόμη και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν των επιπτώσεων στα είδη, ακυρώνει τα τοπία φυσικού κάλλους που χάνουν το χαρακτήρα τους όταν εγκαθίστανται α/γ, πυλώνες και δρόμοι δηλ. ένα σύνολο έργων που προκαλεί αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση.

Ο Τάσος Λεγάκης της Ζωολογικής Εταιρείας τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η χλωρίδα και η πανίδα των μικρών βραχονησίδων που είναι σημαντικές εστίες ενδημισμού. Νησάκια μικρότερα του 1 τετρ. χμ πρέπει να μείνουν ανέπαφα, ενώ σε μεγαλύτερα νησιά οι χωροθετήσεις α/γ να γίνουν μετά από προσεκτική καταγραφή των ειδών και με προϋπόθεση την προστασία τους.

Ο Αλέξανδρος Μαβής, Πρόεδρος του Δικτύου Αιγαίου, σε σύντομη παρέμβαση του αναφέρθηκε στη χαμηλή αποτελεσματικότητα των α/γ σε σύγκριση με το τεράστιο κόστος των επενδύσεων. Την ίδια στιγμή που διατυμπανίζουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την παραγωγή αμφίβολης καθαρής ενέργειας, αφήνουμε ανεξέλεγκτες άλλες πηγές CO2 π.χ. οι μεταφορές, η ενεργειακή σπατάλη, και τα σκουπίδια.

Σε παρέμβασή του ο Αποστόλης Καλτσής, της Κίνησης Πολιτών Σκύρου, παρουσίασε την περίπτωση της περιοχής Natura στη νότια ανέγγιχτη πλευρά του νησιού που προτείνεται για εγκατάσταση 111 α/γ. Η Ενωση Πολιτών Σκύρου έχει κάνει σχετικές αναφορές και προσφυγές, αλλά η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Τέλος η Βασιλική Λάππα της Κίνησης Πολιτών Ευρυτανίας επισήμανε τον κίνδυνο να εγκατασταθούν α/γ στα παρθένα δάση και τοπία σε ολόκληρη της ζώνη μεταξύ των Αγράφων και της Γραμμένης Οξυάς.

Η εξάπλωση των αιολικών σταθμών στις τελευταίες παρθένες περιοχές βρίσκεται προ των πυλών. Η υπεράσπισή τους βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και των μικρών τοπικών Συλλόγων που βλέπουν καθαρά τον κίνδυνο να πλησιάζει.

Θανάσης Μπινιάρης

Advertisements
This entry was posted in Οικολογικών οργανώσεων και Συλλόγων της Ικαρίας, Περιβαλλοντικές and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s