gr143 Νήσος Ικαρία: χάρτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, περιγραφή της περιοχής, ορνιθοπανίδα και κύριες απειλές

Δείτε τον χάρτη των σημαντικών για τα πουλιά περιοχών (ΣΠΠ) της Ελλάδας που έχει παράξει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα πλαίσια της συμμετοχής της στο ευρύτερο πρόγραμμα BirdLife International (Important Bird Areas/ IBAs), – μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταγραφή και προστασία όλων των περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση των πουλιών του πλανήτη. Αναδημοσίευση από το http://www.ornithologiki.gr

gr143 νήσος ικαρία

Κριτήρια: A1, B2, C1, C6   Συντεταγμένες: 37o 36′ B 26 10′ A  Υψόμετρο: 0-1037 μέτρα
Εμβαδόν: 267,000 στρ.
Περιγραφή της Περιοχής
Ορεινό νησί που στο κέντρο του είναι δασωμένο με πεύκα Pinus και βελανιδιές Quercus. Η δυτική πλευρά του νησιού καλύπτεται από μακκία, η ανατολική από φρύγανα. Υπάρχουν ορισμένοι μικροί παράκτιοι και τεχνητοί υγρότοποι. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κτηνοτροφία, το ψάρεμα, το κυνήγι, και ο τουρισμός.

Ενδιαιτήματα 
Τεχνητά τοπία (20%: Καλλιεργήσιμη γη), Βραχώδεις περιοχές (30%: Εσωτερικοί απόκρημνοι βράχοι, Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Δάση και δασικές εκτάσεις (25%: Πλατύφυλλα φυλλοβόλα δάση, Αυτοφυή κωνοφόρα δάση), Θαλάσσιες περιοχές (Θαλάσσιοι όρμοι και παράκτιοι σχηματισμοί), Θαμνώνες (20%: Σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί), Υγρότοποι (Ποτάμια και ρέματα, Θίνες και αμμώδεις παραλίες, Στάσιμα υφάλμυρα και αλμυρά νερά)
Χρήση γης 
Aγροτικές χρήσεις (50%), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες (5%), δε χρησιμοποιείται (10%), τουρισμός/αναψυχή (20%), αστικές/βιομηχανικές/μεταφορές (5%), διαχείριση νερών (συμπεριλαμβάνει διαχείριση λεκάνης απορροής) (10%)

Καθεστώς προστασίας

Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα

78,000 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣΟΣ IΚΑΡIΑ (ΝΟΤIΟΔYΤIΚΟ ΤΜHΜΑ)(GR4120005)

Ορνιθοπανίδα
Η περιοχή είναι σημαντική για αναπαραγόμενα αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά. Είδη παγκοσμίου ενδιαφέροντος που δεν πληρούν κριτήρια ΣΠΠ: Haliaeetus albicillaFalconaumanni (3-5 αναπαραγόμενα ζευγάρια). 

Είδος Εποχή Έτος Min Max Εκτίμηση Κριτήρια
Buteo rufinus Αετογερακίνα επιδημητικό 1996 5 5 μέτρια B2
Hieraaetus fasciatus Σπιζαετός επιδημητικό 1996 3 3 μέτρια B2
Falco eleonorae Μαυροπετρίτης αναπαράγεται 1996 Σε αφθονία άγνωστη B2
Emberiza cineraceaΣμυρνοτσίχλονο αναπαράγεται 0 άγνωστη A1, B2, C1, C6
Θέματα διατήρησης
Οι κύριες απειλές είναι η βόσκηση και η διάνοιξη νέων δρόμων. Ο τουρισμός και το κυνήγι είναι περιορισμένα. Τμήμα της περιοχής αποτελεί υποψήφια Ειδική Περιοχή Διατήρησης. 

Απειλές
Eγκατάλειψη/μείωση της διαχείρισης της γης (χαμηλή), αγροτική εντατικοποίηση (υψηλή), αποδασώσεις (για εμπόριο) (μέτρια), συλλογή καυσόξυλων (μέτρια), βόσκηση δασών (υψηλή), ανάπτυξη σε υποδομές (μέτρια), επιλεγμένη υλοτομία και κόψιμο (μέτρια), μη αειφορική εκμετάλλευση (χαμηλή)
Πηγή Στοιχείων ΣΠΠΕ: Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας
Copyright © Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Advertisements
This entry was posted in Οικολογικών οργανώσεων και Συλλόγων της Ικαρίας, Περιβαλλοντικές and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s