Εικόνες από τις καταστροφές στον αιολικό σταθμό του Αποπηγαδίου Κρήτης μετά την τελευταία κακοκαιρία

Δείτε τις φωτογραφίες και διαβάστε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Διάσωση του Αποπηγαδίου σε σχέση με τις καταστροφές στις υποδομές του αιολικού σταθμού της περιοχής, που προκλήθηκαν από τη κακοκαιρία των αρχών της προηγούμενης εβδομάδας (και μιλάμε για μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη κακοκαιρία)…. Αναδημοσίευση από το    http://apopigadi.blogspot.com/ (σημ. οι εμφάσεις δικές μας).

Η Εκδίκηση του Αποπηγαδίου, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Εκτός λειτουργίας παραμένει ο αιολικός σταθμός των 3 ανεμογεννητριών (α/γ) στο Αποπηγάδι, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Αιτία οι σημαντικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι δυο πρώτοι στύλοι από τον αιολικό σταθμό (με τους μετασχηματιστές), που ήταν για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν κομμάτια, αφού δεν άντεξαν στους δυνατούς ανέμους, στο χιόνι και το κρύο. Τρεις ακόμα τουλάχιστον στύλοι, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, με τα ηλεκτροφόρα καλώδια να κείτονται στη γη και ο μεταλλικός ανεμολογικός ιστός, ύψους πολλών μέτρων, που είχε στηθεί για μετρήσεις σχετικές με τον υβριδικό – αντλητικό σταθμό που η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει στην περιοχή, διαλύθηκε.

Επίσης ήδη, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ακόμα ένας χρόνος λειτουργίας τους οι α/γ έχουν αρχίσει να ξεβάφουν.

Υπογραμμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά, σε λιγότερο από ένα χρόνο, που στύλοι μεταφορά του ρεύματος έγιναν κομμάτια, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τον προηγούμενο Μάρτη είχαν σπάσει πάλι δυο στύλοι σε χαμηλότερο μάλιστα υψόμετρο. Το γεγονός καταγγέλθηκε -μεταξύ άλλων – στην ΕΥΠΕ και στην εισαγγελία Αρείου Πάγου, που διέταξαν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.

Τι έχουν να μας πουν για αυτές τις εξελίξεις όσοι υπέγραψαν τις περιβαλλοντικές μελέτες του συγκεκριμένου σταθμού; Γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Αποπηγάδι και τις συνέπειες από το βιασμό και κατακερματισμό του φυσικού περιβάλλοντος; Με τέτοια επισφαλή έργα πιστεύουν ότι θα λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης; Αναρωτήθηκαν ποτέ αν αυτές οι μηχανές είναι φτιαγμένες ώστε να αντέχουν τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα βουνά μας, σε μεγάλα υψόμετρα; Γιατί στην Ευρώπη από ότι γνωρίζουμε, στα βουνά δεν τοποθετούνται α/γ.

Για ένα είμαστε βέβαιοι: Η φύση θα αντιδράσει και θα εκδικηθεί εκεί που η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει τις ισορροπίες της.

Η Σπίνα, χωριό του Αποπηγαδιού, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι το 1989 και σήμερα επιχειρείται (η ευρύτερη περιοχή) να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας από υβριδικά και αιολικά.

Η εκδίκηση του Αποπηγαδιού μόλις ξεκίνησε και μας προμηνύει: Αφήστε τα βουνά μας Ελεύθερα!

Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο, Περιβαλλοντικές and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s