Αίτηση για εκ των προτέρων, πλήρη και υπεύθυνη ενήμερωση/ παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Υπό την απειλή μιας «οικονομικής κατάρρευσης» και «άτακτης» χρεοκοπίας,  ετοιμάζεται (εκτός από τη λεηλασία των μισθών μας, της προγονικής μας γης και της ίδιας μας της ζωής), η λεηλασία των φυσικών πόρων και του δημόσιου πλούτου της χώρας μας, με στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε απέραντη βιομηχανία παραγωγής ‘πράσινης’ ενέργειας.

Όμως τα αγαθά που ετοιμάζονται να χαριστούν σε ιδιώτες μαζί με τις γερές επιδοτήσεις (μαντέψτε ποιοι θα τις χρηματοδοτήσουν) ισοδυναμούν με παράδοση στα χέρια λίγων αυτών που έως τώρα αποτελούσαν θεμέλιο της δημοκρατίας και της ισονομίας, θεμέλιο της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, καθοριστικό στοιχείο της ποιότητας ζωής μας και του ίδιου μας του πολιτισμού. Οι αδρές επιδοτήσεις αποτελούν στεγνό κρατικό παρεμβατισμό, πράγμα ειρωνικό για τους θιασώτες της ‘απελευθέρωσης’ της αγοράς ενέργειας. Τέλος οι κλίμακες και οι μέθοδοι παραγωγής πράσινης ενέργειας που θα επιδοτηθούν αδρά (τόσο αδρά που για τους επιχειρηματίες αυτούς συνεπάγονται μηδενικό επενδυτικό ρίσκο) αμφισβητούνται ολοένα και πιο έντονα για την αναποτελεσματικότητά τους στην αποσόβηση της εκπομπής ρύπων (βλ. για παράδειγμα τη παράγραφο «Έντονη Κριτική από Επιστήμονες» στο άρθρο της Καθημερινής για το χρηματιστήριο ανταλλαγής ρύπων).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες μας ζητούν (ή ακριβέστερα παριστάνουν πως μας ζητούν) τη συναίνεσή μας για να μετατρέψουν την Ικαρία σε βιομηχανικό αιολικό σταθμό αλλοιώνοντας με μη αναστρέψιμο τρόπο το περιβάλλον, με προβλέψιμες (όπως ο υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης -θέμα για το οποίο έχει σημανθεί η Ικαρία- βλ. σχετικό χάρτη της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης πατώντας εδώ) αλλά και απρόβλεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη κοινωνία και στην πολιτισμική μας μνήμη.

Έχουμε συνείδηση ότι την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, έχει ήδη καταλυθεί το Ελληνικό Σύνταγμα και ότι οι διεθνείς τοκογλύφοι με τη βοήθεια της Γερμανογαλλικής πολιτικής ελίτ ετοιμάζονται για μια πρωτόγνωρη λεηλασία. Δε τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι όταν τα νομοθετικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από τους ισχυρούς, στρέφονται εναντίον των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Στη περίπτωση της Σύμβασης του Άαρχους, η ‘ενοχλητική’ δεύσμευση για εξασφάλιση ελεύθερης, εκ των προτέρων και ενημερωμένης συναίνεσης των πολιτών, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται με τη κατασκευή της συναίνεσης.

Η Σύμβαση αυτή είναι ο λόγος που ακούμε τόσο συχνά τη λέξη ‘συναίνεση’ ακόμα και από εκπροσώπους του ομίλου Μυτιληναίου και είναι ο λόγος που ο Δήμος Ικαρίας συγκάλεσε δημόσια διαβούλευση και μάλιστα σχετικά αθόρυβα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Ικαρίας δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, που ήταν το μόνο μέσο όπου κοινοποιήθηκε η πρόσκληση αυτή. Ειδικά για τη περίπτωση της Ικαρίας, -και είναι κάτι που το γνωρίζει και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής- απαιτείται ευρεία κοινωνική συναίνεση (όχι απλή πλειοψηφία) γιατι ακριβώς έχει σημανθεί ολόκληρο το νησί ως περιοχή υψηλού κινδύνου ερημοποίησης και προστατεύεται ρητά από το Σχέδιο Δράσης για τη Καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Προκειμένου να αποφύγουμε τη προοπτική της κατασκευής συναίνεσης ή έστω να δυσκολέψουμε αυτή τη προοπτική για τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές και για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, προτείνουμε εμείς να κάνουμε χρήση αυτού του νομοθετικού εργαλείου και καλούμε τους Συλλόγους της Ικαρίας, Ικαριακούς Συλλόγους της Αθήνας και του εξωτερικού ή ομάδες πολιτών να υπογράψουν και να αποστείλουν τη παρακάτω αίτηση για παροχή πληροφοριών σχετικά με το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο και τη παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών στη λίστα αποδεκτών (Δήμος Ικαρίας, Περιφέρεια, ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ, Μυτιληναίος Α.Ε.). Είναι επίσης σημαντικό να την κοινοποιήσετε στον Εισαγγελέα Σάμου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να τη στείλετε ταχυδρομικώς στις Ευρωπαϊκές Αρχές που αναγράφονται στη λίστα κοινοποίησης.

Σας καλούμε τέλος να μεταβιβάσετε το παρόν γράμμα και τη σχετική αίτηση προς υπογραφή σε άλλους Συλλόγους του νησιού μας.

Για να ‘κατεβάσετε’ την Αίτηση για Παροχή εκ των προτέρων, πλήρους και υπεύθυνης ενημέρωσης & για Παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών, πατήστε εδώ.

Μετά τιμής

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

Advertisements
This entry was posted in Ενημερωτικό υλικό and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Αίτηση για εκ των προτέρων, πλήρη και υπεύθυνη ενήμερωση/ παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας

  1. Παράθεμα: Για τις απαντήσεις από την εταιρεία Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε. του ομίλου Μυτιληναίου και για τις υποχρεώσεις του Δήμου Ικαρίας | Πρωτοβουλία Πολιτ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s