Αιολική Ενέργεια: Φίλος ή Εχθρός; ένας οδηγός από πολίτες για πολίτες (μέρος B΄)

Διαβάστε το Β΄μέρος του οδηγού που είναι γραμμένο από πολίτες και απευθύνεται σε πολιτες και αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν από το να ζει κανείς κοντά σε  αιολικούς βιομηχανικούς σταθμούς. Για να διαβάσετε το Α’ Μέρος πατήστε εδώ.

Αξία της γης

Περιουσία κοντά σε βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς λογικά θα επηρεάζονταν όσο και η αξία των σπιτιών κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, αεροδρόμια κλπ. Όμως αυτό δεν ισχύει: υπάρχουν άνθρωποι που θα αγόραζαν σε τέτοια μέρη, αλλά είναι αμφίβολο ότι θα βρεθούν άνθρωποι που να είναι διατεθημένοι να πληρώσουν για να ζήσουν κοντά σε αιολικό βιομηχανικό σταθμό. Συχνά οι άνθρωποι λένε ότι θα ήταν ευτυχείς να ζούσαν κοντά σε ένα «αιολικό πάρκο», αλλά στη πραγματικότητα τέτοια σπίτια παραμένουν απούλητα για πολύ καιρό και οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν κολλημένοι σε τέτοιες βιομηχανικές περιοχές, που μπορεί να έχουν πολύ φασαρία γι’ αυτούς, να πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της σκίασης (shadow flicker) και τις τεράστες κολώνες υπερυψηλής τάσης κοντά τους.

Πρόσφατα, μια πόλη στα ανατολικά των ΗΠΑ πρότεινε μια νομοθεσία που θα απαιτούσε από τους επενδυτές να πληρώνουν για τη χαμένη αξία της γης κοντά σε ένα αιολικό εργοστάσιο και να εξαγοράζουν σπίτια ανθρώπων που δεν θέλουν να ζούν κοντά. Οι επενδυτές έγιναν έξαλλοι και, ακόμα κι αν επέμεναν ότι οι αξίες δε θα πέσουν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες σε περίπτωση που έπρεπε να πληρώσουν για απώλεια της αξίας της περιουσίας. Μοιάζει μάλλον οι επενδυτές να μην είναι και πολύ ειλικρινείς για το τι συμβαίνει αφότου ανέβουν οι ανεμογεννήτριες.

Θα σημείωνα ότι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας πρέπει κάπου να πάνε. Η καλύτερη τοποθεσία είναι εκεί όπου αυτή η ενέργεια καταναλώνεται ώστε να μη χρειάζονται  τεράστιες γραμμέν μεταφοράς εκτός από εργοστάσια. Πριν αλλάξει κανείς τη ζωή και τη περιουσία κάποιου για πάντα, απαιτείται πολύ έρευνα και σχεδιασμός για την τοποθέτηση αιολικών σταθμών.

Φώτα

Τα προειδοποιητικά φώτα που αναβοσβήνουν στη κορυφή των ανεμογεννητριών (rea blinking light) συχνά αναφέρονται ως προβληματικά. Μπορεί αυτό να είναι ορθό παράπονο, που όμως διορθώνεται εύκολα. Μια εταιρεία στη Νορβηγία (Obstacle Collision Avoidance Systems) ετοιμάζει φώτα που θα ανάβουν μόνο όταν ένα αεροπλάνο διέρχεται εντός μιας συγκεκριμένης απόστασης από τον πύργο. Αν δουλέψει αυτή η τεχνολογία, τότε το πρόβλημα αυτό θα εκμηδενιστεί (από την άλλη πλευρά, μεγαλύτερες και περισσότερες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αν λειτουργήσει αυτό το σύστημα, ενθαρρύνοντας έτσι τη περιβαλλοντική καταστροφή και τα χαμένα έξοδα σε έναν ενεργειακό πόρο που στη καλύτερη περίπτωση είναι περιφερειακή). Η πραγματική απόδοση είναι το πιο βασικό κριτήριο, και όχι η αισθητική.

Άγρια Ζωή

Όπως είπαμε νωρίτερα, πολλές αντι-αιολικές πηγές λένε ότι η άγρια ζωή εγκαταλείπει την ευρύτερη περιοχή των ανεμογεννητριών. Αναμφισβήτητα, στη διάρκεια της κατασκευής, η άγρια ζωή φεύγει. Αυτό ισχύει επίσης για την εξόρυξη πετρελαίου, η οποία συχνά αναφέρεται από τους περιβαντολλόγους ως λόγος για να μη γίνεται εξόρυξη. Αν δέχεται κανείς ότι η εγκατάλειψη της περιοχής είναι λόγος για να μη γίνονται εξορύξεις, τότε το ίδιο κριτήριο πρέπει να ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες.

Είναι δύσκολο να έχουμε τα σκληρά δεδομένα σε σχέση με την άγρια ζωή και τις α/γ. Η VP της Wyoming conservation league δήλωσε στο Casper Star-Tribun ότι η άγρια ζωή ζει κάτω από ανεμογεννήτριες. Όταν τους ζητήθηκε να δείξουν φωτογραφίες, καμία από αυτές δεν έδειξε ζώα κάτω από τις α/γ.

Το πιο σημαντικό σημείο της συζήτησης για την άγρια ζωή είναι ότι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν σταματήσει εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για να προστατεύσουν την άγρια ζωή. Μέχρι να παραχθούν ανεξάρτητες επιστημονικές αποδείξεις για το ότι οι ανεμογεννήτριες δεν επηρεάζουν την άγρια ζωή, θα πρέπει να ισχύουν και γι’ αυτές οι ίδιοι περιορισμοί που ισχύουν για τις εξορύξεις πετρελαίου/φυσικού αερίου. Δεν υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά. Αν μια δραστηριότητα είναι λάθος γιατί δυνητικά βλάπτει την άγρια ζωή, οποιαδήποτε δραστηριότητα βλάπτει δυνητικά την άγρια ζωή είναι λάθος.

Οπτικές επιπτώσεις

Αυτές οι δυο  φωτογραφίες δείχνουν πηγές πετρελαίου από ψηλά (Jonah field στο ΝΔ Wyoming και gas wells στο Powder River Basin). Οι επόμενες δυο φωτογραφίες  είναι οι ανεμογεννήτριες στο Tahachapi της Καλιφόρνια  και στο Gorgonio στη California. Οι οπτικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στη γη μοιάζουν ίδιες. Σημείωστε ότι όταν τελειώνει η εξόρυξη πετρελαίου αντικαθίσταται με πολύ μικρότερες αντλίες ή σωλήνες φυσικού αερίου. Οι α/γ αντίθετα παραμένουν σε ύψος 400 ποδιών για ολόκληρο το κύκλο ζωής τους (περίπου 120 μέτρα).

Ασταθής φύση της αιολικής ενέργειας

Μερικοί υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας λένε ότι οι α/γ βοηθούν στις ώρες αιχμής. Η πραγματική εμπειρία δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί ή μπορεί και να μη συμβεί. Το γράφημα στα αριστερά είναι πραγματικά δεδομένα από αιολικό σταθμό στο Τέξας. Στη διάρκεια ώρων αιχμής, ο άνεμος ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν ίσχύει πάντα, αλλά χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες πραγματικών νούμερων εκροών ενέργειας και ζήτησης πριν δείξουμε ότι αυτό ισχύει ή όχι.

Ερευνώντας την ασταθή φύση του ανέμου, οι ακολουθες δηλώσεις από το Ερευνητικό Εργαστήρι Ανενεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Amherst που αποδόθηκε στο Utility Wind Interest Group, 2003, ήταν οι πιο ενοχλητικές:

      Η ανάγκη για υποστηρικτική-συμπληρωματική παραγωγής ενέργειας.

Εργοστάσια αιολικής ενέργειας έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για άρκετό διάστημα ώστε να έχουν ολοκληρωθεί λεπτομερείς μελέτες σε σχέση με τις επιπτώσεις και τα κόστη της αστάθειάς του. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο ότι: «τα αποτελέσματα εως τώρα βάζουν στην άκρη μια από τις πιο σημαντικές ανησυχίες που εκφράζεται συχνά σε σχέση με την αιολική ενέργεια: ότι ένα εργοστάσιο αιολικής ενέργειας πρέπει να υποστηριχθεί με μια ισόποση ποσότητα μη ανανεώσιμης ενέργειας. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και μέτριες διεισδύσεις της αιολικής ενέργειας, η ανάγκη για επιπρόσθετη παραγωγή για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων του ανέμου είναι σημαντικά λιγότερη από το ένα προς ένα, συχνά κοντά στο μηδέν».
Utility Wind Interest Group (UWIG) “Wind Power
Impacts on Electric-Power-System Operating Costs,
Summary and Perspective on Work Done to Date,
November 2003”.

Εντάξει, είναι η ώρα να απαιτήσουμε από αυτούς που υποστηρίζουν τέτοια πράγματα να υποστηρίξουν τις ιδέες τους με πράξεις. Το Wyoming έχει 1101 mwh εγκατεστημένης αιολικής ισχύος από τις  30 Σεπτεμβρίου του 2010 (AWEA database). Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του Dave Johnson παράγει γύρω στα 810 με 820 mwh ετήσια. Αποδείξτε λοιπόν την αξία του ανέμου και κλείστε το εργοστάσιο. Αν το Wyoming δεν έχει αρκετό άνεμο για να έχει 100% αιολική ενέργεια   όλη την ώρα, δεν μπορεί να έχει πουθενά.  Ας κλείσει έστω το ένα τέταρτο ή το μισό του εργοστασίου. Κάντε το ίδιο στο Τέξας. Πουθενά δεν έχει συμβεί αυτό. Βρείτε μια πολιτεία που έχει αρκετό άνεμο σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αιολικής ενέργειας και κλείστε ένα εργοστάσιο καύσης άνθρακα ή οποιαδήπε άλλο συμβατικό εργοστάσιο αντικαθιστώντας το μόνο με ανεμογεννήτριες.  Αν οι ‘αιολικοί΄επιχειρηματίες ήταν τελείως ειλικρινείς, αυτό δε θα ήταν πρόβλημα.

Αν αυτό δε μπορεί να γίνει, τότε φαίνεται πως τα χρήματα για αιολικά καλύτερο θα ήταν να καούν για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν ο άνεμος δε μπορεί να αντικαταστήσει πετρελαιακούς σταθμούς, τότε έχει αποτύχει ως προς τον βασικό στόχο, αυτόν της μείωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Η κατασκευή, οι εξορύξεις και η εγκατάσταση κάνουν πράγματι τη κατάσταση χειρότερη εάν οι ανεμογεννήτριες δεν συμβάλλουν στη μείωση του CO2. Είναι ώρα να σιγουρευτούμε για το τι πραγματικά συμβαίνει, και το κλείσιμο ενός πετρελαιακού σταθμού χωρίς αντικατάσταση εκτός από άνεμο, θα μας έδειχνε αν αυτές οι ανεμογεννήτριες είναι ‘σωτήρες’ ή ‘δαίμονες’.

Πραγματικά αποτελέσματα

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για το ότι ο άνεμος μας έφερε στην Αμερική και ότι ήταν καλός για τους προπαππούδες μας. Όμως οι προπαππούδες μας περπατούσαν ή μετακινούνταν με άλογα, δεν είχαν ρεύμα, τρεχούμενο νερό και είχαν μικρά σπίτια. Όχι τα σημερινά με τα φώτα, τα κλιματιστικά, τα ψυγεία, τους υπολογιστές…Το επιχείρημα αυτό απλά δε στέκει εκτός αν ο στόχος είναι να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία χωρίς ηλεκτρισμό.

Η χρήση του ανέμου είναι η χρήση μιας τεχνολογίας που αρχικά ήταν μηχανική, μετά λειτουργούσε ως εξατομικευμένη πηγη ενέργειας και τώρα είναι εφαρμογές μια πλήρως εξηλεκτρισμένης κοινωνίας που βασίζεται σε συνεχή παροχή ρεύματος. Αυτό είναι τεράστιο άλμα που δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Κυβερνήσεις πετούν χρήματα στις ανεμογεννήτριες που τώρα προβάλλονται ως οι νέοι σωτήρες για τον πλανήτη. Αλλά το να θεωρούμε κάτι ως τη λύση, δε σημαίνει και ότι πράγματι είναι. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ο άνεμος μπορεί να παράγει ίσως το 10% της ενέργειάς μας- και αυτό με αστάθεια. Το να χρηματοδοτηθεί αυτή η ιδέα πριν διασταυρωθούν οι πραγματικές αποδόσεις δεν ήταν καλό πράγμα. Αν την αφήναμε χωρίς χρηματοδοτήσεις, η αιολική ενέργεια θα έσβηνε ως μη πρακτική και θα είχε αντικατασταθεί από κάτι πιο αποδοτικό.

Ένα μέρος της αιολικής ενέργειας που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, είναι η διασταύρωση των δυνατοτήτων των βιομηχανικών αιολικών σταθμών που δηλώνονται έναντι των πραγματικών εκροών ενέργειας. Όλοι οι αιολικοί σταθμοί θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν αυτές τις πληροφορίες. Μια ημερήσια ή ωριαία λίστα των βιομηχανικών αιολικών σταθμών και των πραγματικών τους εκροών, συν τον αρχικά δηλωμένο παράγοντα ηλεκτροπαραγωγής (generation factor), που είναι γενικά το νούμερο που χρησιμοποιείται για τη πώληση αιολικής ενέργειας (π.χ. «αιολικός σταθμός ισχύος «x» mwh που μπορεί να προμηθεύει «y» νοικοικυριά- προσέξτε τη χρήση της λέξης «μπορεί» και όχι π.χ. ότι «προμηθεύει»). Όπως φαίνεται, η αιολική βιομηχανία έχει την άδεια να ισχυρίζεται ό,τι επιθυμεί. Είναι το ίδιο που συνέβει όταν η Ford για παράδειγμα δομίμασε την ταχύτητα ανά ώρα των αυτοκινήτων της μια ηλιόλουστη, ήρεμη μέρα, χωρίς κίνηση, σε ίσιο δρόμο. Οι άνθρωποι θύμωσαν όταν ανακάλυψαν ότι οι υπολογισμοί της εταιρείας δεν είχαν καμία σχέση με τις πραγματικές αποδόσεις τους. Έτσι έγιναν αλλαγές και τα νούμερα των ταχυτήτων ανά ώρα χρειάστηκε να γίνουν πιο ρεαλιστικά. Η αιολική ενέργεια θα έπρεπε να υπόκειται στα ίδια μέτρα και σταθμά. Οι φορολογούμενοι πολίτες και οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν τι παράγουν τα χρήματά τους ή τι δεν παράγουν.

Ο άνεμος μπορεί να είναι φίλος, και μπορεί να είναι εχθρός. Είναι ώρα να απαιτήσουμε αποδείξεις για το ποιό ουσιαστικό (‘φίλος’ ή ‘εχθρός’) ταιριάζει στα επιστημονικά, διαπιστώσιμα νούμερα και μελέτες. Μη μας λέτε πια ο άνεμος κάνει αυτό ή το άλλο… Δείξτε την εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα με καθαρούς αριθμούς και όχι με στατιστικές. Δείξτε τις εκροές διοξειδίου του άνθρακα στη Δανία πριν και μετά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Σιγουρευτείτε ότι αυτό οφείλεται στις α/γ και όχι σε άλλες πηγές, όπως εξοικονόμηση ενέργειας κ.λ.π. Ζητήστε ανεξάρτητες διαπιστώσεις άλλες από αυτές των κυβερνήσεων που επιδοτούν τον άνεμο και τους πωλητές ανεμογεννητριών. Κλείστε ένα πετρελαιακό σταθμό και αντικαταστήστε το μόνο με ανεμογεννήτριες. Κλείστε τις ανεμογεννήτριες για έναν μήνα για να δούμε αν θα το καταλάβει κανένας. Κάντε το ίδιο με το εργοστάσιο καύσης άνθρακα. Ο άνεμος μπορεί να είναι η απάντηση, αλλά όχι άλλες δημόσιες δαπάνες, όχι άλλες εγκαταστάσεις έως ότου αποδειχθεί η αποδοτικότητά τους.

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο, Οικονομικές και Κοινωνικές, Περιβαλλοντικές and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Αιολική Ενέργεια: Φίλος ή Εχθρός; ένας οδηγός από πολίτες για πολίτες (μέρος B΄)

  1. Παράθεμα: Αιολική Ενέργεια: Φίλος ή Εχθρός; ένας οδηγός από πολίτες για πολίτες (μέρος Α΄) | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s