Για τις απαντήσεις από την εταιρεία Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε. του ομίλου Μυτιληναίου και για τις υποχρεώσεις του Δήμου Ικαρίας

Στη διάρκεια της προβληματικής, από νομικής και ηθικής πλευράς, ‘δημόσιας διαβούλευσης’ που συγκάλεσε ο Δήμος Ικαρίας στο τέλος Νοεμβρίου, Σύλλογοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας κατέθεσαν ένα αίτημα για ενημέρωση σε σχέση με το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Μυτιληναίου και για τη παροχή περιβαλλοντικής πληροφορίας.

Εδώ και λίγες μέρες έχει εκπνεύσει η προθεσμία των 2 μηνών που ορίζεται από τον Νόμο, για να απαντήσει ο Δήμος Ικαρίας στη παραπάνω αίτηση…

Η απάντηση που έχει αποστείλει η εταιρεία Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε. δεν αποτελεί απάντηση, αλλά μονάχα μέρος της απάντησης. Η σύνθεση ολοκληρωμένης απάντησης αποτελεί υποχρέωση του Δήμου απέναντι στους δημότες του.

Άλλωστε, πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται στην εν λόγω αίτηση των πολιτών, παραμένουν αναπάντητα (π.χ. άλλα δικαιώματα που εκπορεύονται από τυχόν ενοικίαση δημοτικών εκτάσεων, μέτρα και πολιτικές για περιορισμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως τη διάβρωση του εδάφους και την δραματική επιτάχυνση της ερημοποίησης). Πράγμα λογικό, αφού ο όμιλος Μυτιληναίου δεν είναι εκπρόσωπος τύπου του Δήμου ούτε έχει το συμφέρον ή τη πολιτική ευθύνη να προστατεύσει τα δημοτικά και κοινοτικά μας αγαθά (όπως δημοτικές εκτάσεις, πηγές νερών, τρεχούμενα νερά κ.α.), το περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό του νησιού.

Είναι άραγε προφανές για τον Δήμο Ικαρίας ότι το εταιρικό συμφέρον του ομίλου Μυτιληναίου δεν ταυτίζεται με το συλλογικό μας συμφέρον; Πως είναι δυνατόν άλλωστε, αφού προκειμένου να παραχθεί ‘πράσινη’ ενέργεια, προαπαιτείται η ενοικίαση του μεγαλύτερου μέρους των δημοτικών μας εκτάσεων (σας υπενθυμίζουμε ότι δεν ισχύει χρησικτησία στα δημοτικά). Η΄μήπως πιστεύει ο Δήμος Ικαρίας ότι είναι ποτέ δυνατόν το συλλογικό συμφέρον να ταυτίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινοτικών/ δημοτικών εκτάσεων; Αν μπορούσε να ταυτιστεί, τότε γιατί η προστασία των κοινών/κοινόχρηστων/κοινοτικών/δημόσιων αγαθών αποτελεί ιστορικά μια από τις βασικές αρχές δικαίου (πάνω στην οποία στηρίζονται τόσα νομικά συστήματα στον κόσμο); Τότε γιατί οι πρόγονοί μας είχαν τόσους άγραφους κανόνες ή έκαναν έγγραφα που απαγόρευαν την εμπορική χρήση των αγαθών που απολάμβαναν από τα κοινοτικά αγαθά (νερά, βόσκηση οικόσιτων, κλαδί, ξύλα κ.α.); Ή μήπως δε γνωρίζουμε ότι η εμπορευματοποίηση των πόρων που προστατεύονταν από τις κοινότητες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποσάθρωσή τους; (βλ. επιδοτήσεις και υπερβόσκηση)  Ή ότι το Δ.Ν.Τ., σε όλες τις περιπτώσεις, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών/δημοτικών/δημόσιων αγαθών (π.χ. φυσικό αέριο Αργεντινής, νερό στη Βολιβία, και σύντομα ήλιος και άρα ‘δημόσια’ γη στην Ελλάδα), και ότι οι πολιτικές του φέρνουν μόνο πραγματική φτώχεια, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, μείωση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής,  απο-ηθικοποίηση των ατόμων και μετανάστευση (για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις «παράπλευρες απώλειες» του οικονομικού δόγματος που εφαρμόζει το Δ.Ν.Τ.).

Σας υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο Δήμος οφείλει να εκπροσωπεί τη θέληση και τη βούληση των δημοτών του και όχι να συνεργάζεται αγαστά με ιδιώτες ‘ενδιαφερόμενους’ επενδυτές, αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες από τους δημότες. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει σκοπό να στρώσει χαλί στους κατακτητές-επενδυτές (τους«δώρα φέροντας») και να επωμιστεί την ιστορική ευθύνη του βίαιου τερματισμού της μακραίωνης παράδοσης των κοινών στο νησί μας (παράδοση που υπερασπίστηκαν, και δε ξεπούλησαν, οι προκάτοχοί τους, οι Δημογέροντες του νησιού, επί Τουρκοκρατίας).

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Δήμο Ικαριας να αφουγκραστεί τη θέληση και τη βούληση του Ικαριακού λαού με λαϊκές συνελεύσεις και να πάψει να ερωτοτροπεί με επενδυτικά σενάρια που θέτουν σε κίνδυνο τα εδάφη και τα νερά μας, τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική μας ασφάλεια, την ίδια μας τη ζωή πάνω στο βουνό που είναι η Ικαρία. Και μάλιστα μας θέτουν σε κινδύνους που δεν μπορούν να υπολογιστούν σε χρήμα ή που δεν είναι ποτέ δυνατόν να αντισταθμιστούν με οικονομικά οφέλη. Κίνδυνοι που στη πραγματικότητα, καθιστούν κάθε μορφής ‘διαπραγμάτευση’ πολύ φτηνό παζάρεμα της ζωής και της ιστορίας μας, και άσχετη με τις πραγματικές μας ανάγκες.

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους


Advertisements
This entry was posted in Δημόσια Αλληλογραφία, Ενημερωτικό υλικό and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Για τις απαντήσεις από την εταιρεία Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε. του ομίλου Μυτιληναίου και για τις υποχρεώσεις του Δήμου Ικαρίας

 1. Ο/Η archaeopteryxgr λέει:

  έχω μία σχετική απορία που αφορά την Ικαρία (και την Χίο). Όταν μιλάνε για πάνω από 5-10 αιολικά, μιλάνε για χοντρό καλώδιο διασύνδεσης που όμως ΔΕΝ συμφέρει για 100 ή για 300 αιολικά, για τον απλά λόγο ότι θα είναι πολλά λεφτά στον πάτο της θάλασσας.

  Από τα λίγα που καταλαβαίνω για την Ιμπερντρόλα ή τον Μυτιληναίο, δεν θα βάλουν δεκάρα τσακιστή εάν δεν υπάρχει διασύνδεση. Και εάν η διασύνδεση δεν είναι για τα αιολικά (που δεν θα είναι απλά γιατί ΔΕΝ δικαιολογείται) θα είναι για κάτι άλλο, και τα αιολικά είναι γρανιτούρα για να βγούνε εύκολα και παρασιτικά χρήματα.

  Η διασύνδεση είναι μάλλον με Τουρκία, και επομένως αιολικά στο Ανατολικό Αιγαίο σημαίνουν διασύνδεση με, και ηλεκτροδότηση από, Τουρκία. Τα αιολικά όχι μόνο δεν ηλεκτροδοτούν καθ εαυτά, αλλά χρειάζονται ΜΕΓΑΛΟ και ΜΗ ΑΙΟΛΙΚΟ δίκτυο δίπλα τους για να ξεφορτώνονται το βασικά άχρηστο (λόγω τυχαίου) ρεύμα τους.

  Δείτε το αυτό… Για να ξεφορτώνεται ρεύμα στην μη αιολική Τουρκία θυσιάζεται το νησί. (Ούτε το θέλει καν η Τουρκία, απλά θα το απορροφά χωρίς να ενοχλείται και θα ηλεκτροδοτεί αυτή Σάμο-Ικαρία. Αυτή είναι η λογική εξήγηση στα φαραωνικά του Μυτιληναίου.

  • Ο/Η savepramnos λέει:

   Ευχαριστούμε archaeopteryx για τα πάντα επίκαιρα και εύστοχα σχόλιά σου. Θέσαμε το θέμα στην ομάδα των ηλεκτρολόγων-μηχανικών και αυτή είναι και η δική τους άποψη. Οπότε ετοιμάζουν άρθρο για δημοσίευση για το θέμα. Αν διαθέτεις οποιαδήποτε πηγή ή σχετική αρθρογραφία, μπορείς να μας το στείλεις στο e-mail επικοινωνίας (savepramnos@gmail.com).

 2. Παράθεμα: Οι δηλώσεις του Δρ.Κρίστι για τις Βιομηχανιές ΑΠΕ: καταλαμβάνουν χώρο, είναι ακριβές και αναξιόπιστες | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s