Ενημέρωση στη Χίο για τις ανεμογεννήτριες και η παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Χιώτες Πολίτες και α/γ

Ημερίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για την επένδυση Αιολικών Πάρκων Ρόκα Ιμπερντρόλα στη Χίο.Φωτογραφία από τη ‘Χιώτικη Σφίγγα’.

Τη περασμένη Τετάρτη, 9 Μαϊου,  με  πρωτοβουλία της Περιφερειακής  Ενότητας Χίου, έγινε ημερίδα-ενημερωτική συζήτηση σχετικά με τη σχεδιαζόμενη  επένδυση των 75 ανεμογεννητριών των 2 MW στη Χίο, από την εταιρεία Ρόκας- Ιμπερντρόλα. Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε από την εισήγηση του λέκτορα του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου, κ. Κάραλη, η επιστημονική εγκυρότητα των επιχειρημάτων του οποίου αμφισβητήθηκαν έντονα. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του chiosnews.gr όπως αναδημοσιεύτηκε από το ikariamag.gr πατώντας εδώ. Διαβάστε επίσης τη πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή-άρθρο του κ.Β.Μεννή, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Αιγαίου που παρεβρέθηκε στην ημερίδα πατώντας εδώ. Ο προσκεκλημένος της Πρωτοβουλίας Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες, κ.Κεφαλάς, ενεργειακός ηλεκτρολόγος-μηχανικός, τεκμηρίωσε τη σαθρότητα των γνωστών επιχειρημάτων που αρθρώνονται από τους υπέρμαχους των βιομηχανικών αιολικών σταθμών (κατ’ ευφημισμό μόνο «αιολικά πάρκα») και σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες ενός εναλλακτικού σχεδίου για την ενεργειακή αναδιάρθρωση της χώρας. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες (για να το κατεβάσετε σε pdf πατήστε εδώ).

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις ανακοινώσεις κι άλλων φορέων και κομμάτων της Χίου πατώντας τους αντίστοιχους συνδέσμους στο τέλος αυτής της δημοσίευσης.

Έντονη κριτική στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ρόκας – Iberdrola, για την κατασκευή τεράστιων αιολικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικού τύπου, στα νησιά Χίος – Λέσβος – Λήμνος, και στη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα, άσκησε ο Τάσος Κεφαλάς, ενεργειακός ηλεκτρολόγος μηχανικός, προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας της Χίου «Πολίτες και ανεμογεννήτριες», σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε την Πέμπτη 10 Μαΐου, στο δημαρχιακό μέγαρο της Χίου.

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα βασικά τεχνικο-οικονομικά στοιχεία του σχεδίου, χαρακτηρίζοντας μύθους τους βασικούς ισχυρισμούς του πολυεθνικού ομίλου, αποδομώντας κάθε νομιμοποιητική βάση του. Πιο συγκεκριμένα:

  • τεκμηρίωσε τη σαθρότητα των ισχυρισμών ότι το συγκεκριμένο έργο υπηρετεί κάποιον, υποτιθέμενο, γενικότερο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και έναν, επίσης, υποτιθέμενο στρατηγικό σχεδιασμό διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου. Απέδειξε ότι, αντίθετα, το νέο ενεργειακό τοπίο διαμορφώνεται, ερήμην της πολιτείας και της κοινωνίας, με πρωτοβουλία μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ενώ τα δήθεν ανεξάρτητα θεσμικά όργανα έρχονται, εκ των υστέρων, να συναινέσουν και να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα.
  • απέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία τον παραπλανητικό και ψευδή χαρακτήρα των ισχυρισμών για περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων και των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, αποτέλεσμα μιας στρεβλής λογικής ανάπτυξης των ΑΠΕ, που την χαρακτηρίζει ο συγκεντρωτισμός, η μεγάλη κλίμακα και η ανάγκη άμεσης κερδοφορίας των επενδυτών.
  • εστίασε στην απουσία ουσιαστικών δεσμεύσεων για τη διασύνδεση των νέων αιολικών εγκαταστάσεων με το τοπικό δίκτυο και στη σκόπιμη σιωπή για το ποιος έχει την ευθύνη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, γεγονός που προκαλεί έντονη αμφισβήτηση της ειλικρίνειας των όποιων υποσχέσεων για το οριστικό κλείσιμο του υφιστάμενου θερμικού σταθμού.
  • αποκάλυψε τη διάσταση ανάμεσα στη δημόσια παραδοχή εκπροσώπων της ΡΑΕ για χρηματοδότηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, του έργου της διασύνδεσης και στις προβλέψεις του κώδικα διαχείρισης και συναλλαγών του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ότι βαρύνει τον επενδυτή το κόστος επέκτασης, καθώς και το όποιο σχετικό κόστος ενίσχυσης του συστήματος. Κάλεσε τα αρμόδια όργανα να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις και να φωτίσουν όλες τις πλευρές της υπόθεσης, προτού αυτή πάρει τα χαρακτηριστικά οικονομικού σκανδάλου.

Συνέδεσε το συγκεκριμένο έργο με άλλες παράλληλες δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα, με παρόμοια χαρακτηριστικά, που έρχονται να τορπιλίσουν κάθε ουσιαστική προσπάθεια ομαλής και βιώσιμης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κ. Παπακωνσταντίνου, που ακόμα και στις τελευταίες ώρες της παραμονής του στο ΥΠΕΚΑ, προσπαθεί να εκμηδενίσει κάθε εναπομείναν μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Τ. Κεφαλάς, έκανε μια αναφορά στα κινήματα των πολιτών όλης της χώρας, ενάντια στις βιομηχανικού τύπου αιολικές εγκαταστάσεις, στις προσπάθειες συντονισμού τους και περιέγραψε τα βασικά σημεία ενός εναλλακτικού εθνικού σχεδίου ανάπτυξης των ΑΠΕ, με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και όχι τα ιδιοτελή κίνητρα των επιχειρηματιών και τους δείκτες της «πράσινης ανάπτυξης».

Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες

(Για πιο εκτενή αναφορά, παρατίθενται οι βασικοί άξονες μιας εναλλακτικής αντίληψης για την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας)

  1. Στήριξη σε ένα πρότυπο ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας, που να αντέχει, ανεξάρτητα από συνεργασίες και ανταλλαγές
  2. Υιοθέτηση, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ενός προτύπου αποκεντρωμένης διαχείρισης, που συνδέει τις Α.Π.Ε με τους καταναλωτές και τις παραγωγικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της αυτοπαραγωγής, με άμεση διασπορά των ωφελημάτων στην κοινωνία και με ισχυρή τεκμηρίωση της όποιας ανάγκης -αν υφίσταται τέτοια- να «καταναλωθεί» χώρος της υπαίθρου, συνεκτιμώντας και όλες τις άλλες δραστηριότητες και ανάγκες
  3. Προτεραιότητα στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων, με βάση την αρχή της εγγύτητας στο δομημένο χώρο και στους χώρους ανάπτυξης ενεργοβόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων, γεγονός που θα μειώσει τις ανάγκες μεγάλων παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές και θα κάνει πιο οικονομικό για το κοινωνικό σύνολο το όλο εγχείρημα
  4. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για το κλείσιμο θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σαφή χρονοδιαγράμματα για το σκοπό αυτό, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράλληλης ανάπτυξής τους, σαν μονάδων βάσης του συστήματος, ωθώντας σε μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των Α.Π.Ε, με μοναδικό στόχο την εξαγωγή ενέργειας σε τρίτους, ακόμα κι αν αυτό ζημιώνει τη χώρα
  5. Ουσιαστικός συνδυασμός με έναν πραγματικό χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνεκτιμήσει τις ανάγκες όλων των παραγωγικών τομέων της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος και θα διαφυλάξει όλους τους εθνικούς πόρους και πρώτα απ’ όλα το νερό και τη γη

Ανακοινώσεις φορέων και κομμάτων για την ημερίδα (σημ: η λίστα συμπληρώνεται όσο δημοσιεύονται ανακοινώσεις από τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση):

ανακοίνωση Χιώτες Πολίτες και Ανεμογεννήτριες

ανακοίνωση περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό»

ανακοίνωση Οικολογικού Ανέμου

ανακοίνωση Οικολόγων Πράσινων

Θέσεις-ανακοινώσεις φορέων για το επενδυτικό σχέεδιο της Ροκα-Ιμπερντρόλα στηΧίο:

ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου για τα σχέδια της Ροκα-Iberdrola για τη  Χίο

ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χίου

«Χίος, Ανεμοέσσα» (όπως Νικαρία, Ανεμοέσσα), από τον Α.Τσατσαρώνη (2006)

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s