Ανεμογεννήτριες, Οικολογική Ανάπτυξη και Θέσεις Εργασίας: επιστολή ενός πολίτη για τους πολίτες

Στα πλαίσια της δεκαπενθήμερης αλληλο-ενημέρωσης των δικτύων που έχουν οργανωθεί κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών, κυκλοφόρησε  η παρακάτω επιστολή από κάτοικο της Λήμνου. Νίκο, σε ευχαριστούμε! (εμφάσεις δικές μας).

 

Ας αρχίσουμε από την φράση που όλοι ακούμε καθημερινά από τους πατέρες του Έθνους: «Ανάπτυξη». 

Για την Λήμνο οι τοπικοί μας άρχοντες ανακάλυψαν ότι η ανάπτυξη του νησιού μας είναι η δημιουργία δασών με ανεμογεννήτριες!

Στο νησί μας, που τόσα χρόνια κανείς δεν έβρισκε τόπο να κάνει μια δενδροφύτευση γιατί δεν υπήρχε σπιθαμή δημόσιας γης, ξαφνικά θα κατασκευαστούν όχι ένα αλλά δεκάδες δάση από ανεμογεννήτριες.

Σε λίγο οι Ανεμόμυλοι θα είναι περισσότεροι και απ’ τς αστιβές!!!!

Ανάπτυξη λοιπόν που σημαίνει δημιουργία και μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας

Αλλά ας δούμε που γίνεται πραγματικά η «οικολογική ανάπτυξη» από τις ανεμογεννήτριες, και τι χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια «οικολογική» ανεμογεννήτρια.

Αρχίζουμε από την εξόρυξη του σιδηρομεταλλεύματος όχι βέβαια στην Λήμνο ή στα άλλα νησιά μας αλλά κάπου στην Βραζιλία και η μεταφορά του (με παραγωγή μερικών τόνων CO και CO2) με πλοία στην Κίνα για την δημιουργία του χάλυβα.

–    Η δημιουργία του χάλυβα θέλει μερικούς τόνους άνθρακα για καύσιμο που παράγει και τόνους CO και CO2 τα οποία μάλλον είναι οικολογικά αφού προορίζονται  για «οικολογικές ανεμογεννήτριες.»
Αφού δημιουργήσαμε τον χάλυβα τον μεταφέρουμε στην Ισπανία για παραγωγή ιστών (πάλι με παραγωγή μερικών τόνων CO και CO2).

–    Εξόρυξη μεταλλεύματος χαλκού στην Χιλή και μεταφορά του στην Γερμανία για την κατασκευή γεννητριών πινάκων καλωδίων (με παραγωγή μερικών τόνων CO και CO2)..

–    Οι μαγνήτες των γεννητριών κατασκευάζονται από κράμα που περιέχει ένα χημικό στοιχείο από την οικογένεια των Λανθανιδών, πρόκειται για το Νεοδύμιο ασθενώς ραδιενεργό μέταλλο, το οποίο τήκεται στους 1010°C με σημείο μετατροπής τους 868°C.

–    Παρασκευάζεται με ηλεκτρόλυση των τετηγμένων αλογονούχων αλάτων και με διαφόρους άλλους τρόπους και κατά την διαδικασία παραγωγής του προκύπτουν ιδιαιτέρως τοξικά κατάλοιπα. Κατά την διαδικασία αυτή απελευθερώνονται ραδιενεργό ουράνιο και θόριο, τα οποία καταλήγουν στα υπόγεια αλλά και στα επιφανειακά ύδατα πράγμα που συνεπάγεται  μακροπρόθεσμες σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον.

–    Αλλά όχι βέβαια στο περιβάλλον της Γερμανίας και στους Γερμανούς που το φυτεύουν στις γεννήτριες

Για κάθε γεννήτρια που προορίζεται για «οικολογική» ανεμογεννήτρια απαιτούνται 200 κιλά Νεοδύμιου ανά Μεγαβάτ, του οικολογικού αυτού μετάλλου.  Δεν είδα τις οικολογικές οργανώσεις να ευαισθητοποιούνται ούτε για την παραγωγή αλλά ούτε να ανησυχούν για το τι γίνεται με το στοιχείο αυτό σε περίπτωση φωτιάς κάτι συνηθισμένο στις ανεμογεννήτριες.

Αντιθέτως οι οικολογικές μας οργανώσεις βάζουν πολύ πλάτη να φέρουν τις ανεμογεννήτριες στην Λήμνο (και στ΄ άλλα νησιά ) που σε πρώτη φάση θα είναι 450 MW δηλαδή 90.000 Κιλά (90 τόνους)  από αυτό το μοναδικό και καταπληκτικό αυτό υλικό.

–    Συνεχίζουμε με την κατασκευή των πλαστικών πτερυγίων της έλικας πιθανός τόπος κατασκευής βόρεια Ευρώπη ίσως  Ολλανδία και παραγωγή πρώτης ύλης από κάποια γειτονική χημική βιομηχανία.

–     Τέλος μεταφορά των όλων αυτών των τμημάτων των ανεμογεννητριών στον τόπο υποδοχής  την Λήμνο μας όπου εμείς φυσικά θα κάνουμε και μια γιορτούλα να τις υποδεχτούμε.!!

Είδατε μέχρι στιγμής πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μέχρι τώρα  με την προοπτική τις εγκατάστασης αιολικής βιομηχανίας που με τις άκρως οικολογικές πρώτες ύλες  δημιουργήθηκαν οι «οικολογικές» ανεμογεννήτριες που θα μας φέρουν στο νησάκι μας και θα το μετατρέψουν από κρανίου τόπο, σε κατάφυτο!!!!!

Μόνο που μέχρι εδώ κανείς Λημνιός  ούτε Μυτιληνιός  ούτε Χιώτης δεν έχει  δουλέψει, ούτε κανείς άλλος Έλληνας .

Οι μόνες θέσεις εργασίας θα είναι οι μπουλντόζες που «οικολογικά»:

1ον ) θα ανοίξουν καινούργιους δρόμους, πλάτους 8 μέτρων που θα ανοιχθούν μέσα στα χωράφια, χωρίς καμία αποζημίωση στους ιδιοκτήτες γιατί θα εφαρμοσθεί η Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης, (Fast Track), η οποία  καθορίζει πλέον,  ευέλικτες διαδικασίες για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα. και

2ον) θα ισοπεδώσουν τα πάντα στις περιοχές τοποθέτησης ανεμογεννητριών.

 

Advertisements
This entry was posted in Δημόσια Αλληλογραφία, Περιβαλλοντικές and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s