The Telegraph: Οι αιολικοί σταθμοί μειώνουν την αξίας της γης γύρω από αυτούς

Πως επηρεάζεται η αξία της γης που βρίσκεται κοντά σε αιολικούς σταθμούς; Τι υποστηρίζουν μελέτες θετικά διακείμενες στις αιολικές βιομηχανίες και τι αναγνωρίζεται πλέον από υπηρεσίες της Αγγλικής κυβέρνησης; Διαβάστε το άρθρο του N.Collins, επιστημονικού συνεργάτη της εφημερίδας The Telegraph της Αγγλίας για τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα αυτό στην Αγγλία. Αναδημοσίευση από τη http://www.telegraph.co.uk. Μετάφραση: Μαρία Μπαρέλη-Γαγλία. Για να διαβάσετε το άρθρο στα αγγλικά, πατήστε εδώ.

Οι αιολικοί σταθμοί μειώνουν την αξία της γης

Οι αιολικοί σταθμοί μπορούν να μειώσεουν τις τιμές, παραδέχτηκαν κυβερνητικοί επίσημοι μετά την υποτίμηση της αντικειμενικής αξίας πολλών σπιτιών κοντά στις ανεμογεννήτριες.

Οι αποφάσεις της VOA (Valuation Office Agency) να μεταθέσουν κάποια σπίτια που είναι κοντά σε αιολικούς σταθμούς σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα, είναι η πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να μειώσουν την αξία των γύρω σπιτιών.

Παρόλο που οι ειδικοί επί θεμάτων κτηματικής περιουσίας εδώ και καιρό αναγνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες των αιολικών σταθμών στην αξία της γης, ο συσχετισμός αυτός απορρίπτονταν έως τώρα από την αιολική βιομηχανία ως βεβιασμένο συμπέρασμα.

Σε μια πρόσφατη περίπτωση, ένα ζευγάρι είδε την αξία του σπιτιού τους, 650 γιάρδες (591,5 μέτρα) από τον αιολικό σταθμό του Fullabrook κοντά στο Braunton, στο Devon, να πέφτει από £400,000 σε £300,000 σύμφωνα με την εκτίμηση τοπικού κτηματομεσίτη.

Το ζευγάρι, που δεν προσπαθούσε να πουλήσει το σπίτι τους, είπε στη VOA ότι ο συνεχής περιοδικός ξαφνικός θόρυβος (whooshing noise) που προκαλείται από τις τουρμπίνες και η οπτική όχληση- συμπεριλαμβανομένης της φωτοσκίασης  (flickering shadow) όταν ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πίσω  από τα φτερά- έκαναν τη περιουσία τους λιγότερο πολύτιμη.

Η VOA αποδέχτηκε το επιχείρημά τους και συμφώνησε να μετατοπίσει τη περιουσία τους από το δημοτικό κλιμάκιο της τάξης F στη τάξη E, με συνολική μείωση του φόρου γύρω στα  £400 το χρόνο, έγραψε η Sunday Times.

Τουλάχιστον άλλες τρεις κτηματικές περιουσίες μετακινήθηκαν σε χαμηλότερες φορολογικές κλίμακες μετά από αίτημα στη VOA,  παρόλο που υπήρχαν άλλοι παράγοντες σε κάθε περίπτωση, οπως ισχυρίστηκαν.

Μια έκθεση από το Royal Institute των Chartered Surveyors και του Πανεπιστημίου του Oxford Brookes το 2007 υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της εγγύτητας των αιολικών σταθμών και των τιμών της κτηματικής περιουσίας, και ότι πιθανόν να πρόκειται για αστικό μύθο με τις εμφανείς αλλαγές στην αξία της περιουσίας να εξαφανίζονται όταν εξεταστούν καλύτερα.

Η μελέτη κοίταξε τις αγοραπωλησίες κατοικιών κοντά σε αιολικούς σταθμούς σε δυο περιοχές στο Cornwall, και βρήκε ότι ενώ τα πεζουλιασμένα και απομακρυσμένα σπίτια σε απόσταση ενός  μιλιού από μια από τις ανεμογεννήτριες είχε μικρότερη αξία σε σχέση με παρόμοια σπίτια σε απόσταση 4 μιλίων, άλλοι παράγοντες επηρέαζαν αυτή την απαξίωση: τα σπίτια αυτά ήταν περιουσία του πρώην Υπουργείου Άμυνας και ήταν λιγότερο επιθυμητά.

Η μελέτη βρήκε ότι δεν υπήρχε καμία αλλαγή στις τιμές της κτηματικής περιουσίας που βρίσκονταν πιο μακρυά από ένα μίλι από τους αιολικούς σταθμούς.

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, η Jane Davis κέρδισε μείωση στον δημοτικό της φόρο γιατί το σπίτι της αξίας £170,000 έχασε την αξία του εξαιτίας μιας ανεμογεννήτριας που ήταν 1,000 γιάρδες (910 μέτρα) μακρυά.

Αυτός ο αποκλεισμός δεν ήταν η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι αιολικοί σταθμοί, που κατηγορούνται για το ότι αλλοιώνουν ή χαλάνε τη θέα των υπαίθριων τοπίων και για το ότι παράγουν έναν εκκωφαντικό βρογχισμό, έχουν αρνητική επιρροή στις αξίες των σπιτιών.

Η κ. Davis είπε: «Για τους ανθρώπους που μένουν κοντά σε αιολικούς σταθμούς, και τώρα και στο μέλλον, θα είναι μια καταστροφή.

«Υπάρχουν πολλοί, πολλοί άνθρωποι που ζουν στη κεντρική Αγγλία, που δούλεψαν σκληρά σε όλη τους τη ζωή  και παρόλ’ αυτά, θα δουν τις αξίες των σπιτιών τους να εκμηδενίζονται ξαφνικά.

«Δε πρόκειται για το σύνδρομο ΄Όχι στη Δική μου Πίσω Αυλή’ (Nimbyism), αλλά για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή«.

Η κυρία Davis και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε σπίτι που νοίκιασαν γιατί ο θόρυβος από τις φτερωτές ήταν τόσο έντονος.

Nick CollinsΑπό τον , Επιστημονικό ανταποκριτή του The Telegraph

Advertisements
This entry was posted in στον διεθνή τύπο, Οικονομικές και Κοινωνικές and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s