Εναλλακτικές προτάσεις: ενεργειακά «δέντρα» και «πράσινοι» ανεμόμυλοι

Στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης για εναλλακτικές προτάσεις, αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου και εφευρέτη του πρώτου «ενεργειακού δέντρου», κ.Κόντου (αναδημοσίευση από το tvxs.gr) και το άρθρο της Real News όπου παρουσιάζεται η παρέμβαση που έκανε μια ερευνητική ομάδα σε δυο ανεμόμυλους της Πάτμου (αναδημοσίευση από το real.gr/ikariamag.gr).

Στη συνέντευξη του εφευρέτη θα διαβάσετε επιπλέον πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορεινών και υπεράκτιων βιομηχανικών αιολικών σταθμών (ερωτ. 2-4), για τον μύθο της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα μας (ερ. 14), θα πάρετε μιαν ιδέα για τη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής και των λόμπυ της αγοράς πράσινης ενέργειας (ερ.5-6, 8-9) και για τη δυνατότητα της χώρας μας να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη, δημιουργώντας παράλληλα βιομηχανική παραγωγή και πραγματικές θέσεις εργασίας (ερ.10-1, 15-16).

Λ.Κόντος προς Α. Σαμαρά: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη, αύριο το πρωί! -της Κ.Πατούλη

(1) Κρ.Π.: Ας ξεκινήσουμε, με το τί σπουδές έχετε κάνει και πώς φτάσατε να ασχοληθείτε με την πράσινη ενέργεια.

Λ.Κ.: Ηλεκτρονικός Μηχανολόγος σπούδασα, και με την πράσινη ενέργεια ασχολήθηκα από τη στιγμή που θέλησα να κατασκευάσω αυτήν την ανεμογεννήτρια καθέτου άξονα για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κομμάτι του αιολικού συστήματος πάνω σε άλλα δεδομένα.
Mε βάση όσα γνώριζα για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και ότι η ενέργεια δεν αντλείται μόνο από το φως αλλά και από τον αέρα, μελέτησα ότι υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή, σχετικό με τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που λειτουργούν μόνο με μεγάλους ανέμους και συγχρόνως με πολύ θόρυβο…  Δηλαδή, τις ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, που παράγουν, μεν, πράσινη ενέργεια, αλλά συγχρόνως οι εγκαταστάσεις τους και η λειτουργία τους, έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το ίδιο το περιβάλλον, που κατά τα άλλα, θέλουν να αξιοποιήσουν ενεργειακά.

(2) Κρ.Π.: Τι είδους καταστρεπτικές συνέπειες;

Λ.Κ.: Πρώτα απ’ όλα, οι ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, οι οποίες έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα, προκαλούν το θάνατο των πουλιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην είσοδο και στην έξοδο των σημείων που τοποθετούνται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Και είναι περιττό να αναφέρω, το αισθητικό κομμάτι που προσβάλλεται, εφόσον, οφθαλμοφανώς, δεν σέβονται την ανθρώπινη κλίμακα σε όποιο φυσικό τοπίο κι αν τοποθετηθούν, καθώς δημιουργείται οπτική όχληση -στην κυριολεξία δεν μπορείς να σταθείς μπροστά τους- δεσμεύοντας μεγάλο χώρο γύρω τους και καταστρέφοντας αισθητικά, αλλά και ουσιαστικά, το τοπίο και τη φύση.

(3) Κρ.Π.: Ουσιαστικά; Δηλαδή;

Λ.Κ.: Ουσιαστικά, επειδή η εγκατάστασή τους χρειάζεται πάνω από 15 μέτρα δρόμο διάνοιξης για την κάθε μία ανεμογεννήτρια, πρέπει δηλαδή να σκαφτεί γύρω από κάθε μία, σχεδόν ένα οικοδομικό τετράγωνο -όσο περίπου μια ολόκληρη πολυκατοικία- άρα, να κοπούν όλα τα δέντρα, αλλά και να καταπατηθεί -ενδεχομένως- η γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταστρέφονται βουνά και δάση, για να ανεβεί έστω και μία ανεμογεννήτρια΄ πόσο, μάλλον, δεκάδες, ή εκατοντάδες…

Επίσης, με τις ταχύτητες που αναπτύσσουν, παράγουν τεράστιο θόρυβο, με αποτέλεσμα τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι που ζουν γύρω τους, αναγκαστικά τρέπονται σε… φυγή. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να ζήσει άνθρωπος ή ζώο κοντά σε ένα τέτοιο εργοτάξιο.

Άρα, περιττό να προσθέσω, για ποιον λόγο τέτοιες εγκαταστάσεις είναι αδύνατον να γίνουν μέσα ή κοντά σε πόλεις…

Επιπλέον, αυτές οι ανεμογεννήτριες κατεβάζουν την θερμοκρασία στους τόπους που θα εγκατασταθούν, διότι στα ύψη που φτάνουν, αλλάζουν την δίοδο των ανέμων και των σύννεφων, άρα αλλάζουν, εκτός των άλλων, και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός τους.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι, ότι για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, χρειάζονται ηλεκτρική υποστήριξη, δηλαδή, πρέπει να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα για να ξεκινήσουν να περιστρέφονται.

(4) Κρ.Π.: Πρέπει να βρεθούν εκτάσεις, κυρίως, σε βουνά, που χαρακτηρίζονται από τους μεγάλους ανέμους; Και εκείνες, οι ανεμογεννήτριες, που τις εγκαθιστούν στη θάλασσα;

Λ.Κ.: Ακριβώς. Ναι, έχει ξεκινήσει τώρα, να γίνεται και αυτό. Στη θάλασσα αυτές οι ανεμογεννήτριες, δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας την ώρα που δουλεύει, τα οποία, σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνουν όλα τα ψάρια και γενικά καταστρέφεται προφανώς, η υποθαλάσσια ζωή που υπάρχει γύρω τους.

(5) Κρ.Π.: Ποιοί παράγουν ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα;

Λ.Κ.: Όχι Έλληνες. Η μοναδική εταιρεία που παράγει ανεμογεννήτριες, αλλά μόνο κάθετου άξονα, είμαστε εμείς, και θέλουν, ως φαίνεται, να μας κλείσουν…

(6) Κρ.Π.: Κατ’ αρχήν, γνωρίζετε τί θέση έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα, στην Ελλάδα;

Λ.Κ.: Οι Γερμανοί έχουν βάλει ένα θέμα. Δηλαδή, ότι μπορεί να προχωρήσουν μόνο οι εργασίες που αξιοποιούν, είτε γερμανικά φωτοβολταϊκά, είτε γερμανικές ανεμογεννήτριες.

Κρ.Π.: Υπάρχουν, όμως, και άλλες εταιρείες, όπως η ισπανική Ιμπερντρόλα Ρόκας.

Λ.Κ.: Υπάρχουν και άλλες ξένες εταιρείες που προσπαθούν να μπουν στον χώρο, αλλά οι γερμανοί θέλουν κατ’ αποκλειστικότητα να κυριαρχήσουν σε αυτόν τον τομέα.

Κρ.Π.: Σε σχέση με την πράσινη ενέργεια;

Λ.Κ.: Σε σχέση με την πράσινη ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες.

(7) Κρ.Π.: Πώς φτάσατε να κατασκευάσατε αυτήν την παγκόσμια πατέντα, την ανεμογεννήτρια AirTurbo, κάθετου άξονα;

Λ.Κ.: Επειδή, έβαλα στόχο να βρω λύση σε αυτά τα προβλήματα που προανέφερα, και συγχρόνως, να αναπτυχθεί κάτι ελληνικό και πολύ διαφορετικό.

Έτσι κατάφερα να κατασκευάσω την συγκεκριμένη πατέντα, η οποία είναι σε μορφή δέντρου και δεν δημιουργεί κανένα από όλα αυτά τα προβλήματα, ή τις καταστροφές, που προκαλούν οι άλλες ανεμογεννήτριες.

Αρχίζοντας από τη βάση και τα πτερύγια, τα οποία είναι ακίνητα, απέτρεψα να μπαίνουν τα πουλιά στην είσοδο και να μην  κινδυνεύουν να σκοτωθούν.

Επίσης, κατήργησα  αλλά και εκμεταλλεύτηκα τον στροβιλισμό, ώστε να εξαπλασιάσει την εκμετάλλευση του αέρα από οποιοδήποτε σημείο και αν έρχεται, γιατί απλά είναι στρογγυλή και λειτουργεί από οποιοδήποτε σημείο.

Άρα, με αυτό τον τρόπο, μπορεί και εκμεταλλεύεται ακόμα και το ρεύμα αέρα που δημιουργεί έστω και ένα αυτοκίνητο, και βέβαια, μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και στους δρόμους των πόλεων, ακόμα και σε αυλή σπιτιού ή σε ταράτσες.
Επίσης, δεν έχει ανάγκη ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσει.

Θα μπορούσε σήμερα π.χ. ο ελληνικός στρατός να μην έχει καμία ανάγκη από ηλεκτροδότηση, και να έχει αυτόνομη παραγωγή ενέργειας (πρόσφατα, πήραμε βραβείο από τον ελληνικό στρατό, φτιάχνοντας μια τέτοια ανεμογεννήτρια, τύπου παραλλαγής, η οποία θα είναι και στην έκθεση Θεσσαλονίκης).

Τα νησιά μας, επίσης, θα μπορούσαν να μην έχουν ανάγκη από πετρέλαιο και καύσιμα για να λειτουργήσουν.

(8) Κρ.Π.: Από το ελληνικό κράτος, υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της πατέντας αυτής;

Λ.Κ.: Η πολιτεία, όπως όλα δείχνουν εδώ και χρόνια, αρνείται να την αξιοποιήσει. Στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν έχουμε δει ενδιαφέρον, αλλά μας δημιουργούν, όπως είπα, και πρόβλημα. Για παράδειγμα, εδώ και τρία χρόνια παιδευόμαστε να βγάλουμε κάποιες άδειες, και να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες, αλλά μας εμποδίζουν, ουσιαστικά, να προχωρήσουμε, και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε δήμους και δημόσια κτίρια.

Κρ.Π.: Υπάρχει, δηλαδή, ενδιαφέρον, από άλλους;

Λ.Κ.: Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά το κράτος δεν μας δίνει, επίτηδες, τις άδειες.

Κρ.Π.: Με ποιά απάντηση;

Λ.Κ.: Απαντώντας, ότι έχουν προτεραιότητα τα φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι μία μορφή παραγωγής ενέργειας, η οποία εκμεταλλεύεται τον ήλιο, και δουλεύει σε συγκεκριμένες ώρες: Τέσσερις ώρες την ημέρα. Ενώ οι ανεμογεννήτριες, δουλεύουν 24 ώρες! Είναι δηλαδή, δεκαπλάσια η παραγωγή της ενέργειας των αιολικών, απ’ ότι των φωτοβολταϊκών.
Τα έχουν, όμως, σε προτεραιότητα, γιατί υπάρχουν τα ξένα συμφέροντα, τα οποία πουλάνε στους έλληνες, για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Και όλα αυτά τα φωτοβολταϊκά, είναι ξένα, δηλαδή, είναι γερμανικών εταιρειών, όπως και κινέζικα.

(9) Κρ.Π.: Από το εξωτερικό, έχουν ενδιαφερθεί για την συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια που έχετε κατασκευάσει;

Λ.Κ.: Έχουν ενδιαφερθεί πολλοί. Γι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις έξω. Έχουμε κάνει προτάσεις για να φτιάξουμε μια μονάδα παραγωγής, ώστε να εξάγουμε στο εξωτερικό, και να δουλέψουν χιλιάδες έλληνες, αλλά μας δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα, ακόμα και σε αυτό. Διότι μας ζητάνε πράγματα τα οποία δεν υπάρχουν.

Κρ.Π.: Τί ζητάνε, δηλαδή;

Λ.Κ.: Μας ζητάνε χρήματα, μας ζητάνε ιδία συμμετοχή που πρέπει να καλύψουμε, μας ζητάνε τη μάνα μας και τον πατέρα μας…Μας έχουν εγκλωβίσει.

Και από την άλλη πλευρά, κάνουν εισαγωγή ανεμογεννητριών οριζοντίου άξονα από τη Γερμανία και από την Ισπανία, και προωθούν αυτές.

Παρόλο, που στο θέμα της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, όπως ήδη είπα, με τις συγκεκριμένες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καίριο πρόβλημα, ότι πρέπει να καταστραφεί το περιβάλλον, εκεί όπου θα εγκατασταθούν.  Φαίνεται, ότι δεν τους ενδιαφέρει να καταστρέψουν ένα τοπίο, αρκεί να αναπτυχθούν οι ίδιοι, στο όνομα της «ανάπτυξης» κατά τα άλλα, όπως την εννοούν.

(10) Κρ.Π.: Τί θα λέγατε π.χ. στον Υπουργό περιβάλλοντος για όλα αυτά; Έχετε απευθυνθεί;

Λ.Κ.: Θα έλεγα, ότι πρέπει να μας αφήσουν να δουλέψουμε στην Ελλάδα, για να φτιάξουμε κάτι μοναδικό στον κόσμο!

Στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον Υπουργό Κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έγινε παρουσίαση στη Γενική Γραμματεία, και επικοινωνία ,τον Ιανουάριο του 2011 για την καινοτομία μας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και παρουσίαση. Αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα.

Έχουμε ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και στα βουνά μας αλλά και στις πόλεις μας, αλλά και να το πουλήσουμε στο εξωτερικό.

Μπορούμε να γίνουμε αυτόνομοι ενεργειακά. Να γίνει αυτόνομη ενεργειακά, όλη η Ελλάδα και να εξάζουμε στο εξωτερικό και να παίρνουμε χρήματα από όλη την Ευρώπη. Ε, δεν μπορούν να το καταλάβουν!

(11) Κρ.Π.: Έχετε προσπαθήσει να συνεργαστείτε και με κάποιους άλλους, σε σχέση με αυτό; 

Λ.Κ.: Και έχω προσπαθήσει και το ζητάω. Δηλαδή, την συνεργασία ανθρώπων που θέλουν να το αξιοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο.

(12) Κρ.Π.: Ο Πανεπιστημιακός χώρος, έχει γνώση για την συγκεκριμένη πατέντα σας;

Λ.Κ.: Ναι. Και έχει αντιδράσει πάρα πολύ θετικά. Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Πατρών, που έχουμε συνεργασία, ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσουμε για όλο τον κόσμο, αλλά και γι’ αυτό χρειάζονται χρήματα, που το κράτος δεν δίνει.
Δηλαδή, για να βάλουμε φοιτητές, να βάλουμε ανθρώπους να δουλέψουν για να φτιάξουν κάτι για όλον τον κόσμο, χρειάζονται χρήματα, που το κράτος, όπως είπα, δεν τα δίνει.

Εγώ, έχοντας φτιάξει κάτι ελληνικό θα ήθελα να μείνει ελληνικό! Πριν μας το πάρουν, λοιπόν, ας το εκτιμήσουμε. Έχουν έρθει από Γερμανία, από Αυστραλία, από Αμερική για να το αγοράσουν.

(13) Κρ.Π.: Υπάρχει περίπτωση να το πουλήσετε;

Λ.Κ.: Βέβαια. Πώς να αντέξω και εγώ; Περιμένεις: ένα, δύο, πέντε, δέκα χρόνια. Έχουν περάσει 15 χρόνια! Κανείς δεν βοηθάει την ανάπτυξη με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Μάλιστα, η πρότασή μας στον Πρωθυπουργό, που ανέφερα, ήταν να αναπτυχθούμε ελληνικά. Δεν θέλω, δηλαδή, να αναπτυχθώ εγώ, σαν άτομο, ή σαν επιχείρηση, αλλά να αναπτυχθούμε σαν Έλληνες.
Οι άλλοι, είναι πιο χαζοί από εμάς, που χρηματοδοτούν; Για παράδειγμα, στην Γερμανία, μου δίνουν το 100% της επένδυσης, χωρίς να βάλω φράγκο εγώ, και να μου πληρώνουν και διαμονή εκεί, και τα πάντα, αλλά να γίνει γερμανικό το προϊόν. Στην Αυστραλία το ίδιο. Στην Αμερική το ίδιο.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, που παρακαλάω, όχι να βάλουν το 100% , αλλά να με βοηθήσουν για να εργαστούν πάνω από 1000 άτομα, ώστε να προωθηθεί, όλο αυτό, για να πουλιέται και στο ελληνικό κράτος, και στο εξωτερικό, δεν κάνουν τίποτα.

Μια κρατική παρέμβαση βοήθειας για την Ελλάδα! Για να έχουμε όφελος σαν έλληνες, και να πουλάμε ενέργεια στο εξωτερικό, στην Γερμανία, στην Ιταλία, παντού!

Πώς αγοράζουμε ενέργεια, αυτή τη στιγμή, από την Βουλγαρία, από την Αλβανία, από την Ιταλία, από την Τουρκία, στο δεκαπλάσιο από όσο πουλάμε, και μπαίνουμε μέσα καθημερινά, ενώ, μπορούμε να δώσουμε ενέργεια, σε όλους, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε σε κανέναν τίποτα;

(14) Κρ.Π.: Στα εργοτάξια των ξένων εταιρειών, που τοποθετούνται ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα, προσλαμβάνουν έλληνες ως εργατικό προσωπικό;

Λ.Κ.: Όχι φυσικά. Έρχονται μόνοι τους, με δικό τους προσωπικό, τα εγκαθιστούν, και φεύγουνε…

Εγώ, αυτό που βλέπω, είναι ότι η ελληνική κρίση έχει έρθει σε αυτό το σημείο, γιατί οι έλληνες δεν κοιτάνε να βοηθήσουν τους έλληνες, αλλά κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους στην καλύτερη περίπτωση, ή να κλέψουνε, στη χειρότερη. Δεν θέλουν οι έλληνες να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

(15) Κρ.Π.: Εσείς, δηλαδή, συνεργάζεστε;

Λ.Κ.: Και συνεργάζομαι και κάνω ότι μπορώ. Αλλά, έχω έρθει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

(16) Κρ.Π.: Για το θέμα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, με βάση την δική σας πατέντα, τι έχετε να πείτε, ως επίλογο;

Λ.Κ.: Έχω να πω, ότιμε αυτή την παγκόσμια πατέντα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη αύριο το πρωί! Δηλαδή, μπορεί να γίνει ανεξάρτητη από θέμα ενέργειας, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας, εκτός των άλλων, την κίνηση των αυτοκινήτων, και τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής που μπορούμε να βάλουμε στους δήμους, αλλά και παντού.

Αυτήν την πρόταση – έκκληση κάνω και στον νυν Πρωθυπουργό, κύριο Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε όλη τη χώρα, για να γίνουμε ανεξάρτητοι και να μη χρειαστεί να ξαναπληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για ενέργεια σε κανέναν! Το πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι μπορούμε σαν Έλληνες να το κάνουμε, γιατί το έχουμε στα χέρια μας. Ας το εκμεταλλευτούμε και ας συνεργαστούμε έστω και μια φορά στη ζωή μας για την Ελλάδα!-

Για να δείτε και να διαβάσετε για το πρώτο ενεργειακό δένρο στον κόσμο, να δείτε φωτογραφίες και να διαβάσετε αναλυτικά τα πλεονεκτήματά του, πατήστε εδώ.

Ρεύμα από τους ανεμόμυλους της Πάτμου

Του Γιάννη Μύττη

Μία από τις εντυπωσιακότερες «πράσινες» επεμβάσεις πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πάτμο. Δύο από τους τρεις ανεμόμυλους της Χώρας του νησιού δεν θα αλέθουν πλέον αλεύρι, αλλά θα παράγουν πλέον «πεντακάθαρο» ηλεκτρικό ρεύμα. Το έργο ανατέθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου σε έμπειρη ερευνητική ομάδα, η οποία απαρτίζεται από την αρχιτέκτονα Δάφνη Μπέκετ και τους ηλεκτρολόγους μηχανολόγους Νίκο Καμπάνη και Αντώνη Πλυτά. Η αναπαλαίωση των μύλων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες βραβεύτηκε με το πανευρωπαϊκό πολιτιστικό βραβείο EUROPA NOSTRA. Αρχικά, το έργο προέβλεπε μόνο την αναπαλαίωση των μύλων, όμως η ομάδα δεν έμεινε με τα χέρια «σταυρωμένα». «Ξεδίπλωσε» τις δυνατότητες των ανεμόμυλων, σε μια προσπάθεια να τους μετατρέψει σε σύγχρονες ανεμογεννήτριες. «Θέλαμε να ενσωματώσουμε τη νέα “πράσινη” τεχνολογία σε μια υποδομή που να ταιριάζει απόλυτα με το τοπίο της Πάτμου, για αυτό και επιλέξαμε τους ανεμόμυλους», δήλωσε στη Real planet η Δάφνη Μπέκετ, η αρχηγός του εγχειρήματος, συμπληρώνοντας: «Μια παραδοσιακή ανεμογεννήτρια γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή απ’ την τοπική κοινότητα και δεν προξενεί καμία ζημιά στο οικοσύστημα».

Η ερευνητική ομάδα δεν άλλαξε κανένα στοιχείο από τον πύργο του μύλου. Οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν ήταν η τοποθέτηση ενός ανθεκτικού υφάσματος στα πανιά της φτερωτής του ανεμόμυλου και η τοποθέτηση ενός μηχανικού φρένου στη δοκό κύλισης που κρατάει τη φτερωτή, προκειμένου να καταφέρνει ο χειριστής της γεννήτριας να σταματά την κίνηση της μπάρας και να της αλλάζει προσανατολισμό ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Παλαιότερα, η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δύσκολη και συχνά έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χειριστή-μυλωνά, αφού για να φρενάρει τον ογκώδη μηχανισμό χρησιμοποιούσε μέχρι και άγκυρα.

Η γεννήτρια
Με την καινοτομία αυτή η διαδικασία απλουστεύτηκε. Η ιδέα του φρένου ανήκει στους δύο μηχανικούς της ομάδας. Αυτοί το τοποθέτησαν στη δοκό. Στο εξής, λοιπόν, η αλλαγή κατεύθυνσης της φτερωτής θα γίνεται με ασφάλεια. Πάνω στη δοκό υπάρχει ένας τεράστιος ξύλινος κύλινδρος-γρανάζι, ο οποίος μέχρι πρότινος κινούσε τον μηχανισμό και γυρνούσε τη μυλόπετρα ώστε να αλέθει το σιτάρι. Στη θέση της μυλόπετρας θα τοποθετηθεί μια γεννήτρια, ενώ ο ξύλινος δίσκος θα αντικατασταθεί από έναν σιδερένιο, που θα αποδίδει περισσότερη ισχύ. «Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σαν το δυναμό του ποδηλάτου: θα απορροφά ενέργεια και θα την αποθηκεύει σε μια μπαταρία», επισημαίνει ο Ν. Καμπάνης, υπογραμμίζοντας: «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται ισχύς έως και 15 κιλοβάτ, χωρίς να γίνει καμία απολύτως επέμβαση σε ολόκληρο το οικοδόμημα του μύλου. Μελλοντικά, αυτή η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει την ισχύ του ρεύματος του ανεμόμυλου ακόμα και στα 30 κιλοβάτ».

Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται να αλλάξει ριζικά τη μορφή της ανεμογεννήτριας και να ανοίξει νέα πεδία έρευνας για τις δυνατότητες του ανεμόμυλου. Αλλωστε, σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν 15.000 θέσεις ανεμόμυλων. Μερικοί από αυτούς έχουν ανακαινιστεί από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ άλλοι έχουν ερειπωθεί. «Εάν το “πράσινο” εγχείρημα της Πάτμου εφαρμοζόταν σε όλους τους ανεμόμυλους της χώρας, θα είχαμε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, η ισχύς του οποίου θα μπορούσε να φτάσει με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία έως και τα 225 μεγαβάτ», εξηγεί στην «R» ο Αντ. Πλυτάς.

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Εναλλακτικές προτάσεις: ενεργειακά «δέντρα» και «πράσινοι» ανεμόμυλοι

 1. Ο/Η Archaeos Pteryx λέει:

  όσο (οικονομική, περιβαλλοντική και ενεργειακή) απάτη είναι οι συματικές ανεμογεννήτριες, άλλο τόσο είναι οι κάθετες, οι ελληνικές, οι ρος, ή οι ανάποδες. Το ρεύμα δεν είναι αδιάλειπτο, δεν αποθηκεύεται και η «έγχυση» (έτσι λέγεται) της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής δεν υποκαθιστά ούτε συμβατικές μονάδες, ούτε σημαντικά καύσιμα. Η μεταροπή ανεμομυλων σε ανεμογεννήτριες είναι απόδειξη της απάτης. Στον ανεμόμυλο, και τι σιτάρι αποθηκευόταν (αν δεν φυσούσε) και το αλεύρι αποθηκευόταν (αφού είχε φυσήξει). Αυτό έκανε τους ανεμόμυλους χρήσιμους. Το ρέυμα και ο αέρας δεν αποθηκεύονται και αυτός είναι ο λόγος που πρεέπει, παράλληλα, να δουλέυουν και να καίνε συμβατικά κάυσιμα ούτως ή άλλως οι συμβατικές μονάδες.

  Όλα αυτά είναι δημόσιες σχέσεις για να καμφθεί ηα αντίσταση. ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο κανένας συνδυασμός αιολικών ή/και φωτοβολταϊκών δεν έχει υποκαταστήσει συμαβτική ενέργεια, και τα 2, 3, 1, 5% που ακούγονται είναι πανάκριβες ωδές στηνανθώπινη ευπιστία (και πονηριά).

  Και ο κύριος Πλυτάς και ο κύριος Κόντος λένε μπούρδες για μικρά παιδιά. Ας συνδέσει ο κύριος Πλυτάς ένα μύλο στην Πάτμο με έναν στο Λασήθι να δει πόσο κάνει το καλώδιο και αν …συμφέρει. Συμφέρει για την Ιμπερντρόλα, όχι επειδή θα παράγει ρεύμα, αλλα επειδή με το καλώδιο , και μόνο με το καλώδιο, θα επιδοτείται, χωρίς να υποκαθιστά καύσιμα. Αν μπει καλώδιο, απλά θα εισάγουμε ρεύμα από την Τουρκία. Τα αιολικά θα είναι παντα και εξ ίσου άχρηστα για ηλεκτροδότηση του δικτύου.

  Διαφημίζοντας τις μπούρδες (που ακούγονται ακι χαριτωμένες), απλά προωθείς αιολικά στα βουνά σου (έ αφού είναι καλά, γιατί να μην τα βάλουμε — θα λένε στα καφενεία).

 2. Ο/Η savepramnos λέει:

  Αγαπητέ συνοδοιπόρε Archaeos Pteryx,

  δημοσιεύσαμε αυτά τα δυο άρθρα στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για εναλλακτικές προτάσεις. Σε ευχαριστούμε λοιπόν για την ανταπόκριση, καθώς ‘ανοίγεις’ αυτή τη συζήτηση σ’ αυτόν τον ιστότοπο.

  Κύρια θέση μας είναι ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για ό,τι εναλλακτική προτείνεται είναι η διατήρηση του χαρακτήρα των κοινοτικών/δημοτικών γαιών και των κοινόχρηστων φυσικών πόρων (π.χ. νερά, ιαματικά νερά), όπως και του ανέμου, της ενέργειας μεταξύ άλλων (τα λεγόμενα παγκόσμια κοινά). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίζεται ο κοινοτικός τους χαρακτήρας- πράγμα που εκ προοιμίου αποκλείει έργα μαμούθ, καθώς δεν βρίσκονται ούτε εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των κοινοτήτων μας ούτε είναι προς το συμφέρον μας. Ανίθετα, είναι προς το συμφέρον των γειτονιών (που στην Ικαρία είναι διάσπαρτες και αποτελούν τα ορεινά χωριά του νησιού), χωριών ή συστάδων χωριών να κινηθούν προς τη κατεύθυνση της όσο το δυνατόν ενεργειακής αυτάρκειας με στόχο να μειωθεί ο λογαριαμός των νοικοκυριών. Τέτοιου τύπου λύσεις (όπως αυτές που προτείνονται σε αυτά τα δυο αναδημοσιευμένα άρθρα) δεν είναι φυσικά πανάκειες, αλλά δίνουν ιδέες π.χ. για Συλλόγους του νησιού που θα μπορούσαν να στρέψουν έσοδα και προσφορές σε τέτοιες κατευθύνσεις. Ένα θέμα που πράγματι προκύπτει αφορά τις απαιτήσεις σε καλώδια και πυλώνες για τη διασύνδεση και μεταφορά ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ. Όμως είναι πράγματι απαραίτητο να γίνει διασύνδεση με τη ΔΕΗ; Δε θα γινόταν να καταναλώνεται το ρεύμα αυτό στον χώρο που παράγεται; Π.χ. για τη φωταγώγηση των κοινοτικών κτισμάτων των χωριών (παλιά σχολεία, πολιτιστικές αίθουσες). Θα εκτιμούσαμε τυχόν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

  Τέλος, μια διευκρίνιση: Η πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση του Πράμνειου Όρους δεν αποτελείται από ένα άτομο. Είμαστε μια ομάδα που συζητά τις θέσεις και τα άρθρα που δημοσιεύουμε ή αναδημοσιεύουμε στο διαδύκτιο. Δεν διαφημίζουμε, αλλά θέτουμε ζητήματα για συζήτηση ή φέρνουμε στο προσκήνιο άρθρα και μελέτες με στόχο την διάδοση της σχετικής γνώσης. Δεν είμαστε αυθεντίες- ούτε πιστεύουμε σε αυθεντίες, ιδίως όταν μιλούμε για τους όρους της ίδιας μας της ζωής.

  Μετά τιμής
  Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

 3. Ο/Η silver price λέει:

  Όπως απέδειξαν οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις της 26ης Σεπτέμβρη, σε όλη τη χώρα, ο αγωνιστικός ξεσηκωμός των λαϊκών και εργαζόμενων μαζών όχι μόνο είναι αναγκαίος, αλλά αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο. Η αντίσταση στη σύγχρονη βαρβαρότητα, η κοινή δράση, ο μαζικός, αποφασιστικός, παρατεταμένος αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης, δεν είναι θεωρητικές αναζητήσεις, είναι όροι επιβίωσης. Να οργανωθούμε στη δουλειά, στη συνοικία, στην πόλη, στο χωριό, στο σύλλογο, στο σχολείο. Με δικά μας σχήματα πάλης, με δικά μας σωματεία στη βάση της μαζικής λαϊκής αντίστασης στην επίθεση, σε συνολική αντιπαράθεση με το σύστημα και τις δυνάμεις του. Η πρωτοβουλία για αριστερή αντιιμπεριαλιστική συνεργασία –που συγκροτήθηκε με εκκινούσες δυνάμεις το ΚΚΕ(μ-λ), το Μ-Λ ΚΚΕ και ανένταχτους αγωνιστές- θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις σ΄αυτή την κατεύθυνση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s