Προστατευόμενες περιοχές και γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες

Ποιές είναι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος και οι στόχοι μέχρι το 2020 σε σχέση με την ενέργεια και τη προστασία της βιοποικιλότητας; Πως προωθούνται οι στόχοι αυτοί στη χώρα μας τη στιγμή που αυτή παραδίνεται σε ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα; Ποιός ο ρόλος που θα παίξει η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο συμβούλιο της 29ης Οκτωβρίου; Θα εκπροσωπήσει τους κατοίκους των νησιών και των δημοτικών τους συμβουλίων και θα προστατεύσει το περιβάλλον ή θα στρώσει τον δρόμο για τους σύγχρονους ληστοπειρατές; Διαβάστε το άρθρο του συμπολίτη μας Ηλία Γιαννίρη, Περιφερειακό Σύμβουλο με τη παράταξη «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο», στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Χίου, politischios.gr.

Προστατευόμενες περιοχές και γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες

Πρόβλημα αποτελεί, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος  (ΕΕΑ) η κατάτμηση των προστατευόμενων περιοχών  στην Ευρώπη. Το θέμα μας αφορά άμεσα γιατί οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που προωθούνται στα νησιά του Αιγαίου ως αιολικά πάρκα, συχνά είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ή τις διατρέχουν, τις κατατμούν. Η κατάτμηση θα προέλθει  από τις θεμελιώσεις, τα χιλιόμετρα δρόμων, τις καλωδιακές διασυνδέσεις, τους υποσταθμούς κλπ.

Η  Jacqueline McGlade, διευθύντρια της EEA είναι σαφής: «Πολλά από τα είδη της Ευρώπης ακόμη αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι ανάγκη να εργαστούμε σκληρότερα για να διατηρήσουμε είδη στην ευρύτερη ύπαιθρο». Καλεί δηλαδή για προστασία  και στις ευρύτερες περιοχές γύρω από τις 105.000 προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης. Η έκθεση είναι κριτική και στην επανεξέταση των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στις προστατευόμενες περιοχές. «Μερικές επιτρέπουν τη δόμηση, αλιεία και βιομηχανία ενώ άλλες αποκλείουν τις περισσότερες ανθρώπινες παρεμβάσεις», γράφει η έκθεση. Η κατάτμηση των βιοτόπων μπλοκάρει τις μεταναστεύσεις και δημιουργεί μη-βιώσιμους μικρούς πληθυσμούς. Η Ε.Ε. βάζει σαν στόχο να σταματήσει την απώλεια βιοποικιλότητας και την υποβάθμιση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος μέχρι το 2020 επανεξετάζοντας το τι επιτρέπεται και τι όχι στις προστατευόμενες περιοχές και τον περίγυρό τους.

Μέχρι το 2020 υπάρχουν  2 ενεργοί στόχοι:
·  Ο πρώτος είναι αυτός της διείσδυσης κατά 20% των ΑΠΕ (που δεν είναι μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που προωθούν αλλά και άλλες μορφές), και κατά 20% εξοικονόμηση ενέργειας, για την οποία δεν ενδιαφέρεται  κανείς.
·  Ο δεύτερος στόχος είναι το σταμάτημα της απώλειας βιοποικιλότητας που συντελείται κυρίως από την  κατάτμηση των βιοτόπων λόγω δρόμων, χτισίματος, επεκτεινόμενων δικτύων κλπ.

Ο πρώτος στόχος προωθείται έντονα, βίαια, με επίσημα ψεύδη  και χωρίς πολλή ενημέρωση μόνο ως προς το σκέλος της διείσδυσης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών και τίποτε άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα μυρίστηκαν «ψητό», αφού η χώρα θα αγοράζει από τους ιδιώτες  το ρεύμα ακριβότερα από ότι .το πουλάει η ίδια η ΔΕΗ στους καταναλωτές! Ακόμη περισσότερο γιατί η χώρα είναι έτοιμη να τους δώσει «τζάμπα» πολύτιμη γη. Και επίσης βλέπουν στον ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας των νησιών και τη μονοπωλιακή τους θέση μετά την «εξαφάνιση» της ΔΕΗ. Ένα μέλλον ορατό που το είδαμε στο παρελθόν με τη μονοπωλιακή -δήθεν- θέση της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, την πώλησή της και τελικά την κατάληξη σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο σε όλη την Ελλάδα- την AEGEAN. Το ίδιο δρομολόγιο ακολουθούν και στην ενέργεια, και ο πολιορκητικός κριός τους είναι οι βιομηχανικές ΑΠΕ και η διασύνδεση με τη χερσαία χώρα.

Ο δεύτερος στόχος απλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα, στην ατζέντα του ΥΠΕΚΑ, στις πολιτικές της αυτοδιοίκησης. Αβέβαιο το μέλλον των προστατευόμενων ειδών. Γύρω στο 2020 θα έχουν εξαφανιστεί ή θα έχουν ελαχιστοποιηθεί τα  απειλούμενα και προστατευόμενα είδη.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά για την Ευρώπη; Δυο επίσης και για τη χώρα;

Η αυτοδιοίκηση τι ρόλο θα παίξει;
Ιδιαίτερα το Περιφερειακό Συμβούλιο, εν όψει της απόφασής του στις 29-10-2012 τι στάση θα κρατήσει;

Θα θέσει το θέμα της απειλούμενης ερημοποίησης στα νησιά; Είναι γνωστό ότι για κάθε στρέμμα εκχέρσωσης η επιτάχυνση της ερημοποίησης είναι εκατονταπλάσια. Σε 25 χρόνια που θα διαρκέσει κατ’ ελάχιστο η άδεια των ανεμογεννητριών, η κατάσταση στα νησιά θα είναι πολύ χειρότερη.

Θα υπολογίσει την αρνητική γνώμη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, με το οποίο υποτίθεται ότι έχει και μνημόνιο συνεργασίας; (και καθόλου δεν το ρώτησε εκτός από τον Δήμο Λήμνου, που ζήτησε και πήρε τη γνώμη του Πανεπιστημίου και τελικά κατέληξε ότι είναι κατά του έργου.)

Θα σεβαστεί τη θέση των δημοτικών συμβουλίων των τριών δήμων;

Θα υψώσει φωνή διαμαρτυρίας κατά του ΥΠΕΚΑ για τη σαλαμοποιημένη διαβούλευση;

Θα επισημάνει την απουσία τεχνικών μελετών και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις διασυνδέσεις μεταξύ Χίου-Λέσβου-Λήμνου και της διασύνδεσης Λέσβου- χερσαίας χώρας;  Το έργο είναι ενιαίο και μάλιστα ονομάζεται «Αιγαία ζεύξη», όμως τέτοιες μελέτες δεν έχουν κατατεθεί.

Θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο Δήμος Λέσβου προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για να κάνει αιολικό πάρκο ενώ η ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA μας επιβλήθηκε από το ΥΠΕΚΑ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διεθνή διαγωνισμό με όρια και προϋποθέσεις;

Πέρα από το περιβαλλοντικό μέρος, θα σταθεί στις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, στη «χασούρα» που θα έχουν τα νησιά για 25 και 50 χρόνια από τις αρνητικές αλλαγές στις χρήσεις γης, δηλαδή μέχρι το 2037 ή το 2062 που θα είναι σε ισχύ η άδεια; Τις απώλειες στις ήπιες μορφές τουρισμού και της ανάδειξης και ήπιας ανάπτυξης της ενδοχώρας;

Θα επισημάνει ότι αύριο κιόλας μπορούν να εγκριθούν κεντρικά τόσες και άλλες τόσες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και επομένως όλα γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, έτσι, ανάλογα με το συμφέρον των ιδιωτών;

Θα αναζητήσει μια διαφορετική ενεργειακή πορεία με μικρές μονάδες ΑΠΕ, γεωθερμία, τηλεθέρμανση, οικιακή και οικιστική αυτονομία, υβριδικά- αναστρέψιμα έργα, έξυπνα δίκτυα; Όλα αυτά δηλαδή που συνιστά το δίκτυο ΔΑΦΝΗ, στο οποίο μάλιστα η Περιφέρεια είναι εταίρος.

Θα υποστηρίξει την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών ή θα χύνει κροκοδείλια δάκρυα συνεχώς μέχρι το 2037 ή το 2062;
Θα δεχτεί να παίξει το ρόλο που υπαγορεύουν  οι ιδιώτες σε βάρος του τόπου και των συμφερόντων των νησιωτών ή θα προασπίσει το τοπικό συμφέρον και το συμφέρον των ίδιων των κατοίκων;

Το Βόρειο Αιγαίο μπορεί να αρθρώσει μια διαφορετική φωνή που να εξυπηρετεί το συμφέρον των νησιωτών, όπως έκαναν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την περίπτωση των Ανεμογεννητριών στην Κέρκυρα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πολλοί δήμοι σε όλη τη χώρα.

Η υποταγή στις κεντρικές πολιτικές πανικού που εκβιάζουν ανάλογα με το πώς τους βολεύει, δεν είναι η περήφανη στάση που πρέπει να κρατήσουμε κατά της υποθήκευσης του μέλλοντος των νησιών μας.

Ηλίας Γιαννίρης
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο»

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Προστατευόμενες περιοχές και γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες

  1. Ο/Η offshore company λέει:

    Στις προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας περιελήφθησαν οι εθνικοί δρυμοί, τα αισθητικά δάση και τα διατηρητέα μνημεία της φύσης. Σ’ αυτές επίσης συγκαταλέχθηκαν τα εκτροφεία και τα καταφύγια θηραμάτων, τα οποία μετονομάστηκαν καταφύγια άγριας ζωής, καθώς και οι ελεγχόμενες κυνηγητικές περιοχές. Σύμφωνα με την νεότερη νομοθεσία στις προστατευόμενες περιοχές περιλαμβάνονται, οι περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, οι περιοχές προστασίας της φύσης, τα εθνικά πάρκα, οι προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί, προστατευόμενα τοπία ή στοιχεία του τοπίου και περιοχές οικοανάπτυξης. Με την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία Διεθνών Συμβάσεων, Συμφωνιών και Κοινοτικών Οδηγιών για την προστασία της φύσης έχουμε διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ η χώρα μας δεσμεύτηκε να συντηρεί 11 υγροβιοτόπους, με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης 9 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές, ενώ με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ δημιουργήθηκε το δικτύου Natura 2000, που περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 371 περιοχές της χώρας. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων χαρακτηρίζει 16 περιοχές στην χώρα μας ως Βιογενετικά Αποθέματα. Η UNESCO με το σχέδιο ΜΑΒ 8 οριοθετεί 2 περιοχές ως Απόθεμα Βιόσφαιρας. Με τη Συνθήκη για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς έχουν κηρυχθεί 2 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τέλος σε μια περιοχή έχει απονεμηθεί το Ευρωδίπλωμα που αποτελεί θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλες αυτές οι προστατευόμενες περιοχές είναι απαραίτητο να διατηρηθούν και να παραδοθούν στην επόμενη γενιά. Όμως, η απόλυτη προστασία των φυσικών αυτών περιοχών και ο αποκλεισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων είναι κάτι που έχει ξεπεραστεί. Σήμερα μέσω της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ως «δίκτυα», από διεπιστημονικές ομάδες, αποβλέπουμε στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, μέσω του τουρισμού.

    • Ο/Η savepramnos λέει:

      Ευχαριστούμε για το ενημερωτικό σχόλιο. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χαρακτηρισμός περιοχών ως «προστατευόμενες» αποτελεί πρωτίστως πολιτική υπόθεση και ότι αυτές δεν αναιρούν την ύπαρξη άλλων περιοχών, όπως τα νησιά για παράδειγμα, που αποτελούν νησίδες βιοποικιλότητας και που δεν έχουν καταγραφεί ως τέτοιες. Επιπλέον, η απόλυτη προστασία και ο αποκλεισμός ανθρώπινων δραστηριοτήτων δεν έχει ακριβώς «ξεπεραστεί» σα να επρόκειτο για μόδα. Στη πραγματικότητα πολύ σπάνια υπάρχουν περιπτώσεις που απαγορεύτηκαν πλήρως οι συνήθεις δραστηριότητες των ανθρώπων. Αλλά μιλάμε για τις ΣΥΝΗΘΕΙΣ ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν αποδειχτεί βιώσιμες και όχι για βιομηχανικές δραστηριότητες εταιρειών (και όχι ανθρώπων- εκτός αν εννοείτε ότι οι εταιρείες είναι ανθρώπινες οντότητες) που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για το περιβάλλον και μη αναστρέψιμες (βλ.κλιματική αλλαγή που συνδέεται με τη βιομηχανική παραγωγή ή, σε σχέση με το τοποθέτηση ΒΑΠΕ, ερημοποίηση εξαιτίας κυρίως της διάνοιξης δρόμων). Τέλος, βλέποντας τη διεύθυνση του e-mail σας αντιλαμβανόμαστε ότι γράφετε από τη σκοπιά εταιρικών συμφερόντων και άρα βρίσκουμε λογικό να συνδέετε τη «κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» με τον τουρισμό. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχει αποδειχθεί πλέον ότι ο μαζικός τουρισμός δεν φέρνει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ,αλλά ενισχύει τις κοινωνικές διακρίσεις και ασκεί τρομερές πιέσεις στο περιβάλλον (βλ. Αϊτή). Αν μιλάμε για εναλλακτικό τουρισμό (π.χ. οικο-τουρισμό) τότε είναι δεδομένο ότι κανείς πεζοπόρος ή ορειβάτης δε θα θέλει να επισκεφθεί ένα βουνό που έχει κατασκαφτεί και που πλέον δε θα φύονται σπάνια είδη χλωρίδας. Και να μη ξεχνάμε ότι μελέτες σε περιοχές με ΒΑΠΕ (όπως Δανία) τεκμηριώνουν τη μείωση του τουρισμού έως και 40%. Επομένως, αυτού του είδους η ‘ανάπτυξη’ για την οποία μιλάτε, μόνο φτώχεια και ερημοποίηση (από χώματα και ανθρώπους) μπορεί να φέρει στους ντόπιους πληθυσμούς που για αιώνες ζούν στην ελληνική ύπαιθρο και τα νησιά, φέροντας μέσα τους πολιτισμούς αιώνων- τον ελληνισμό που και ‘σεις κρατάτε κι ας δραστηριοποιήστε επαγγελματικά στον Παναμά (κρίνοντας από το μειλ σας).’Αλλωστε, αν ζείτε κι όλας στη Κεντρική Αμερική, θα έχετε δεί με τα μάτια σας τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνει αυτού του είδους η ‘ανάπτυξη’ που προωθούν εταιρείς.Είναι αυτό το μέλλον που θέλετε για την Ελλάδα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s