Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 2012

Στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο της ντροπής υπερψηφίστηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με 31 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους κατά, δίνοντας το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση Ρόκας-Ιμπερντρόλα στα νησιά Χίος-Λέσβος-Μυτιλήνη, και αυτό παρά τις αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Χίου και Λήμνου και τις σημαντικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Τώρα, ποιούς αντιπροσωπεύουν αυτοί οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι….κρίνετέ το μόνοι σας. Ακολουθεί το κείμενο του Γιάννη Μακριδάκη, από το Πανελλήνιο κινημα ενάντια στο ξεπούλημα των φυσικών πόρων και την καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Ελλάδας, (κίνημα που προέκυψε από τη συνάντηση της 20ης Οκτωβρίου 2012 όλων των τοπικών κινημάτων κατά των ΒΑΠΕ), με τίτλο «Περιφερειακή Ξεφτίλα Βορείου Αιγαίου» και η αντίδραση του Ηλ.Γιαννίρη σ΄αυτό το περιφεριακό συμβούλιο. Αναδημοσίευση από το http://www.kinima18 και oikoanemos.wordpress.com. Για την τοποθέτηση του Οικολογικού Ανέμου που εκπροσωπεί ο Ηλ.Γιαννίρης πατήστε εδώ. Για την τοποθέτηση του Κ.Κ.Ε. πατήστε εδώ. Για τη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου, πατήστε εδώ. Για τη παρέμβαση και την ανακοίνωση της Ανταρσίας στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πατήστε εδώ. Για την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, πατήστε εδώ

Περιφερειακή Ξεφτίλα Βορείου Αιγαίου, του Γ.Μακριδάκη

Χτες βραδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το αποτελούμενο από την συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά υπήρχαν το 2010 που έγιναν οι δημοτικές εκλογές, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Βιομηχανίας ΑΠΕ Ιμπερντρόλα στα νησιά μας.

Θα μου πείτε, εδώ ξεπουλάνε τη χώρα οι όμοιοί τους στο κοινοβούλιο, σήμερα ψήφισαν να γίνονται τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας δίχως να περνούν από τη Βουλή αλλά μόνο με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, μια γνωμοδότηση επί κάποιας ΜΠΕ, κάποιας πολυεθνικής θα τους ένοιαζε;

Θα σας πω και βέβαια όχι. Τα παραδοσιακά πολιτικά ρετάλια που βρίσκονται ακόμα σε θέσεις αιρετών αυτοδιοίκησης μόνο και μόνο επειδή ξέμειναν από μιαν άλλη, περασμένη, προϊστορική πλέον εποχή, απέδειξαν για μια φορά ακόμα πως είναι αναξιοπρεπείς ναινέκοι και έχουν μάθει από τα πολιτικά μικράτα τους να σκύβουν κεφάλι και να στήνουν οπίσθια σε κάθε φραγκάτο που έρχεται και κουνάει καθρεφτάκια με την υπόσχεση να τους αναπτύξει.

Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η στάση τους. Διότι όταν είσαι επιφυλακτικός και δεν έχεις πεισθεί, όπως δηλώνεις, από μια μελέτη, δεν την ψηφίζεις με επιφυλάξεις αλλά την απορρίπτεις λόγω αμφιβολιών, αν είσαι ευσυνείδητος και αξιοπρεπής. Οι εν λόγω προτίμησαν να μην αντιταχθούν στα συμφέροντα της εταιρίας και να εκτεθούν στους πολίτες της Λήμνου, της Λέσβου και της Χίου, οι οποίοι κατά χιλιάδες έχουν ταχθεί ενάντια στις Βιομηχανίες της πολυεθνικής και με σθένος και πείσμα θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην εκπόρνευση του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών τους και στην υποβάθμιση της ζωής τους.

Χτες το βράδυ στη Μυτιλήνη τα αυτοδιοικητικά πολιτικά ρετάλια της ακροδεξιάς κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Σία, με δυο εξαιρέσεις ανάμεσά τους, έμειναν πιστοί υπηρέτες των δούλων κομματικών ανωτέρων τους, έδειξαν για άλλη μια φορά πως παραμένουν υπόδουλοι των αποικιοκρατών και έθεσαν εαυτούς στην πολιτική ιστορία του τόπου ως άξιους μονάχα για τη χλεύη και την οργή των επόμενων γενιών κατοίκων αυτών των νησιών, χλεύη και οργή που θα εισπράξουν αναμφισβήτητα, ακόμα κι αν το έργο δεν γίνει.

Και δεν θα γίνει. Τα νησιά μας δεν πρόκειται να μετατραπούν σε εργοστάσια, τα βουνά μας δεν πρόκειται να δοθούν προς εκπόρνευση σε καμία πολυεθνική, όσους πολιτικούς παλιάτσους κι αν έχει στο πλάι της. Διότι η δύναμη των κατοίκων είναι τεράστια και κανένα από αυτά τα πολιτικά απολιθώματα δεν την εκφράζει σήμερα. Ούτε μάλλον την φαντάζεται.

Χτες βράδυ στην Μυτιλήνη οι αιρετοί εκπρόσωποι του ξεπουλημένου και υπόδουλου κατεστημένου που παραπαίει, ψήφισαν, όπως κάνουν και οι ανώτεροί τους στην Βουλή, υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής και όχι των νησιών που τους εξέλεξαν κάποτε. Ψήφισαν μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναφέρει κατά λέξη πως τα εν λόγω νησιά του ΒΑ, τα νησιά τους δηλαδή, είναι χαμηλής πολιτιστικής και τουριστικής αξίας, γι αυτό προτείνεται να εγκατασταθούν εκεί οι Βιομηχανίες της.

Τα συμπεράσματα δικά σας και η ντροπή, η ξεφτίλα μόνο δική τους.

«Η χτεσινή ημέρα ήταν μια από τις χειρότερες του Περιφερειακού Συμβουλίου…»

Ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: “Η όλη η διαδικασία διαβούλευσης, που έγινε με συστηματικές παραλείψεις και παρατυπίες, και η μεροληπτική εξαίρεση ως εισηγητών ή προσκεκλημένων ακόμη και όσων υπηρεσιών είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την επένδυση ΡΟΚΑΣ-IBERDROLA προδίδει μεθοδευμένη και προαποφασισμένη διαδικασία. Η απαξίωση του -μη προσκληθέντος στη συνεδρίαση- Πανεπιστημίου Αιγαίου, του πρύτανη και καθηγητών με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, του ΓΓ ΝησιωτικήςΠολιτικής αλλά και η υποτίμηση των πολιτών που εξέφραζαν τεκμηριωμένες επιφυλάξεις συνοδεύτηκε με μια κραυγαλέα ένδεια επιχειρημάτων και απίστευτες γενικότητες από τη μεριά της πλειοψηφίας. Τέλος μου έκανε αλγεινή εντύπωση ότι η επικέντρωση της εισήγησης και της απόφασης που πάρθηκε για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν …να δώσει κάποια παραπάνω ευρώ η εταιρεία στην αυτοδιοίκηση και μάλιστα να προστεθεί και η Περιφέρεια στους δικαιούχους, για ανταπόδοση της “όποιας περιβαλλοντικής επίπτωσης”. Επίσης, είδαμε την κραυγαλέα υποτίμηση του Δήμου Λήμνου για την απόφαση του να πει όχι στις ανεμογεννήτριες της Λήμνου και την τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο και των ανεμογεννητριών της Λήμνου. Η χτεσινή ημέρα ήταν μια από τις χειρότερες του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έδειξε καθαρά την αυτοδιοίκηση να παραδίδει τον τόπο της και το ενεργειακό της μέλλον σε ιδιώτες για 25 έως 50 χρόνια, για μερικά ανταλλάγματα».

Advertisements
This entry was posted in στο διαδίκτυο and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 2012

  1. Παράθεμα: Βίντεο: Ομιλίες εκπροσώπων πολιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 30ης Οκτ.2012 | Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

  2. Ο/Η gold price λέει:

    Χτες βραδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το αποτελούμενο από την συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά υπήρχαν το 2010 που έγιναν οι δημοτικές εκλογές, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Βιομηχανίας ΑΠΕ Ιμπερντρόλα στα νησιά μας.

    γ) Μετά την προέγκριση χωροθέτησης και τη διατύπωση των γνωμών της προηγούμενης περίπτωσης β΄ εκπονείται και εγκρίνεται η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ 69269/5387/24.10.1990 (ΦΕΚ 678 Β΄). Ακολούθως μετά από γνώμη του Γ.Ε.Ν., για θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, γνώμη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για λόγους ορθολογικής ναυτιλιακής ανάπτυξης, προστασίας αιγιαλού, παραλίας, ελέγχου και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγκοινωνίας και γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για λόγους προστασίας αρχαίων, εγκρίνεται αρμοδίως η οριστική μελέτη, κατά τη σύνταξη της οποίας λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Γνώμες διατυπώνονται το αργότερο εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών. Η εγκεκριμένη οριστική μελέτη με τις ανωτέρω γνώμες διαβιβάζεται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία για την έκδοση της απόφασης παραχώρησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s