Είδηση: άφιξη των 2 ανεμογεννητριών για το Υδρο-ηλεκτρικό της Προϋσπέρας και το ζήτημα της διάνοιξης του δρόμου Κάλαμος-Πέζι

atlantic_4Διαβάστε την είδηση της άφιξης των 2 ανεμογεννητριών για το Υδρο-ηλεκτρικό της Προεσπέρας, αλλά για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την διάνοιξη του δρόμου Κάλαμος-Πέζι. Με βάση την εμπειρία μας από τους υπόλοιπους δρόμους που έχουν διανοιχτεί στην Προεσπέρα, είναι εύλογες οι ανησυχίες της ΑΣΠΙ και επιτακτική ανάγκη να υπάρχει επιτήρηση από πλευράς του Δήμου Ικαρίας και δέσμευση από την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να μην μπαζωθεί κανένα ρέμα στη Λαγκάδα και αλλοιωθεί το τοπίο, -η περιοχή που ο Μελάς, ο ιστορικός της Ικαρίας, χαρακτήρισε ως μια από τις «κιβωτούς της Ικαριακής επιβιώσεως». Αναδημοσίευση από το www.ikariamag.gr.

Λίγες μέρες μετά (25/9) ο Δήμος Ικαρίας απηύθυνε επιστολή προς τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Στην Ικαρία οι ανεμογεννήτριες για το Υβριδικό της Προϋσπέρας

αναδημοσίευση: ikariamag.gr

Έφτασε νωρίς το πρωί της τρίτης 17/9 στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου το φορτηγό πλοίο ATLANTIC, μήκους 105 μ., που είχε αναχωρήσει από το πορτογαλικό λιμάνι του Leixões  στις 9 του Σεπτέμβρη. Το πλοίο, ναυπηγημένο το 2011 που ταξιδεύει υπό ολλανδική σημαία, μεταφέρει τις δύο ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στο υβριδικό έργο της Προεσπέρας.

Μαζί κατάπλευσε και το οχηματαγωγό – επιβατηγό πλοίο ΜΕΛΙΝΑ. Μεταφέρει τους γερανούς και τις νταλίκες που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.

H διαδικασία της εκφόρτωσης ήταν χρονοβόρα και ολοκληρώθηκε το βράδυ, ύστερα από λεπτούς χειρισμούς του πολυπληθούς συνεργείου. Λόγω του όγκου του φορτίου οι γερανοί του πλοίου κινούνταν αργά προσπαθώντας να ανυψώσουν οριζόντια τα κομμάτια των πύργων και να τα τοποθετήσουν με μεγάλη προσοχή στις καρότσες. Το ATLANTIC απέπλευσε λίγο πριν τις 21.00.

Να θυμίσουμε εδώ ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος της ΑΣΠΙ έφερε ως θέμα τη διάνοιξη του δρόμου που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, από τον Κάλαμο ως το οροπέδιο του Πεζίου, με σκοπό να χωρέσουν οι νταλίκες και να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες μέχρι τις θέσεις εγκατάστασής τους στη Στραβοκουντούρα.

Στο συγκεκριμένο τμήμα που περνάει πάνω από τη Λαγκάδα γίνεται διαπλάτυνση και εκατοντάδες κυβικά χώματος καταλήγουν στο ρέμα. Η ερώτηση που έγινε αφορούσε την επιτήρηση των χωματουργικών εργασιών από πλευράς δήμου. Αν δηλαδή είχε ζητήσει να δει έστω την περιβαλλοντική μελέτη για την απομάκρυνση και την απόθεση των υλικών σε κάποιο προεπιλεγμένο χώρο. Η θέση του κ. Γαγλία είναι ότι ένας φαρδύτερος δρόμος γίνεται ευκολότερα δίοδος για τα όμβρια και αν δεν γίνουν ταυτόχρονα χαντάκια και τεχνικά, τότε με τις βροχοπτώσεις ενδέχεται να γίνει στενότερος από πριν ή να κλείσει εντελώς. Επιπλέον όλα αυτά τα μπάζα θα καταλήξουν στο Αμάλου που ακόμη μετράει τις πληγές του.

Ο κ. Καλαμάρας είπε ότι παρακολουθεί το θέμα και έχει ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαπλάτυνσης. Η απάντηση αυτή δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική από την ΑΣΠΙ  αφού η όποια ενημέρωση έγινε προφορικά και, όπως συνηθίζεται από τις μεγάλες εταιρίες, η ανάδοχος δεν ένιωσε να δεσμεύεται ή να πιέζεται για προσοχή στις «λεπτομέρειες».

Σε κάθε περίπτωση η είδηση είναι ότι αφίχθησαν οι ανεμογεννήτριες για το Υβριδικό.

ikariamag.gr

Advertisements
This entry was posted in στον τοπικό τύπο and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s