Σταγώνες: Προβολή Ντοκιμαντέρ στις Ράχες Ικαρίας

1484215_10151967895096962_710455795_nΑνακοίνωση

Η Κοιν.Σ.Επ. «Μπόλι» διοργανώνει σειρά προβολών στις αίθουσες των πολιτιστικών συλλόγων Αγ.Πολύκαρπος 30/3 , Καρές 6/4 , Αγ. Δημήτριος 13/4 , Χριστός Ραχών 16/4 στις 20 :00 το βράδυ, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα του νερού, αναδεικνύοντας τις διαστάσεις που λαμβάνει η διαχείριση του στην Ικαρία.

Επικοινωνήσαμε με τους δημιουργούς του ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ «Σταγώνες» ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του για δημόσιες προβολές με ελεύθερη είσοδο. Επιθυμούμε, με αφορμή τις προβολές, να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο για τις δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε συλλογικά ως κοινωνία.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας. Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται ακριβώς στους αγώνες που γίνονται για τις σταγόνες της ζωής. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ο πιο ορατός και άμεσος κίνδυνος που διατρέχει τη ζωή και την ευημερία μας, ειδικά σε μια συγκυρία όπου όλα τα βασικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Η άμεση πώληση των πηγών και των δικτύων διαχείρισης νερού είναι η εμφανής ιδιωτικοποίηση, με συνέπειες που μπορεί κανείς ίσως να φανταστεί. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές και λείπει από τη σχετική συζήτηση είναι η έμμεση ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που περνά αθέατη σχεδόν από δίπλα μας εδώ και δεκαετίες, με συνέπειες τόσο ολέθριες για την υγεία που θίγουν και την ίδια την επιβίωσή μας. Αυτές, τις ορατές και μη πλευρές της ιδιωτικοποίησης του νερού, αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ.
Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, το ίδιο το συστατικό της ζωής, εμείς οι ίδιοι και ό,τι μας περιβάλει. Είναι, επίσης, μια πηγή ζωής που δεν είναι ανεξάντλητη και γι’ αυτό απαιτείται οικονομία στη χρήση του και ισότητα στο μοίρασμά του. Το γεγονός ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής το καθιστά μια “εξαιρετική” ευκαιρία ευκαιριακού πλουτισμού για τους λίγους που θα καταφέρουν να το ελέγξουν. Η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση έχουν θέσει πρόσθετους κινδύνους για το νερό: δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οριστικής καταστροφής των υδάτινων πόρων και επισφάλειας της δημόσιας υγείας γι’ αυτό το λόγο.
Γι’ αυτούς και άλλους πολλούς λόγους, η Νέλλη Ψαρρού μαζί με νέους αλλά και παλιούς συνεργάτες από το πρώτο της ντοκιμαντέρ Golfland επανέρχεται με σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης έρευνας γύρω από αυτό που θεωρούν το σημαντικότερο όλων, το νερό. Η στήριξη και ενίσχυσή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας καθώς η ομάδα δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους μα ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να απευθυνθεί σε έναν χρηματοδότη προκειμένου να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την ευόδωση αυτής της ανεξάρτητης προσπάθειας, σύμφωνα και με την επιθυμία των δημιουργών του με κουτί εθελοντικής οικονομικής ενίσχυσης, που θα υπάρχει στις αίθουσες των προβολών.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ www.stagonesdoc.gr και στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν.

 

Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερους τους
Πλάτωνας , 427 – 347 π.χ.

Η συνέλευση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Μπόλι»

Advertisements
This entry was posted in Ενημερωτικό υλικό and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s