Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014: Οι θέσεις της ΑΣΠΙ για την ενέργεια

imagesΕνόψει των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαϊου, δημοσιεύουμε τις θέσεις όλων των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων για το θέμα του βιομηχανικού αιολικού σταθμού που σχεδιάζει ο Όμιλος Μυτιληναίου για το νησί μας δίχως την εκ των προτέρων ενημερωμένη συναίνεση των κατοίκων του νησιού. Στόχος μας με αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων, δεν είναι μόνο η αποτύπωση  των σχετικών θέσεων, αλλά και η διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού και ουσιαστικού διαλόγου για τα επενδυτικά έργα βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που επικρέμονται (και) πάνω από το νησί μας.

Σε συνέχεια λοιπόν της δημοσίευσης των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες και την ενεργειακή πολιτική των νησιών, διαβάστε τις θέσεις της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας για την Ενέργεια στο νησί μας. 

Προγραμματικές Θέσεις της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας: Ενέργεια

Υποστηρίζουμε την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού μας με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας υπό κοινωνικό έλεγχο. Στόχος μας είναι η Ικαρία να αποτελέσει το πρότυπο ενός αυτόνομου ενεργειακά νησιού με την αξιοποίηση όλων των Α.Π.Ε. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να τίθενται οι όροι και τα όρια σε οποιαδήποτε επένδυση Α.Π.Ε.  Αυτά καθορίζονται με βάση τη φέρουσα ικανότητα, τη συμβατότητα με την κλίμακα της περιοχής, το χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και τη μέγιστη ωφέλεια για τον τόπο.

Είμαστε αντίθετοι προς τις επενδύσεις που γίνονται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, χωρίς να συνυπολογίζουν τίποτα από τα παραπάνω. Η λογική της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας, έτσι όπως δρομολογείται και επιδιώκεται από την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις και τους «επενδυτές» δε συνάδει με τη λογική της αειφορίας.  Έτσι, είμαστε κατά του φαραωνικού έργου της  εγκατάστασης των 110 ανεμογεννητριών του ομίλου Μυτιληναίου και δρούμε με τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού, για να αποτρέψουμε μια ανεπανόρθωτη καταστροφή του τόπου μας, την οποία επιβεβαιώνουν και οι πιο έγκριτοι επιστήμονες. Για εμάς ο όρος «πράσινη πολιτική» εμπεριέχει τις αξίες της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της αποκέντρωσης, της συμβατότητας, του σεβασμού και της φιλικότητας προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δε συμβαδίζει ούτε με τη λογική της «εργολαβίας» ούτε με τη λογική των «ανταποδοτικών οφελών».

Οι δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει ο Δήμος είναι:
– Αξιοποίηση, μέσα από σχετικά προγράμματα, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων και χώρων, του δημοτικού φωτισμού, των αντλιοστασίων κ.ά.
– Συλλογή των καμένων λαδιών από τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα σπίτια, με σκοπό την μετατροπή τους σε βιοκαύσιμο και την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες του δήμου.
– Ενημέρωση και ενθάρρυνση των δημοτών από το Δήμο  για εγκατάσταση μικρών Α.Π.Ε. που θα εξυπηρετούν τις οικιακές τους ανάγκες. Διεξαγωγή απαραίτητων σεμιναρίων πληροφόρησης και εκπαίδευσης.
– Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για σταθερή, ποιοτική και χωρίς διακοπές παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο το νησί, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο.
– Εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Ν.Α. Ικαρίας, με βάση σχετική μελέτη του Ι.Γ.Μ.Ε., για την κατασκευή δικτύου τηλεθέρμανσης σε οικισμούς του Αγίου Κηρύκου που γειτονεύουν με τις πηγές.

Αναδημοσίευση από «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ», σελ.13.

Advertisements
This entry was posted in στον τοπικό τύπο, Κομμάτων & εκλεγμένων εκπροσώπων της Ικαρίας and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s