Ικα.Ρι.Α.: Απαντήσεις στις 11+1 Ερωτήσεις προς τους υποψήφιου Δημάρχους Ικαρίας

ikariaki_rizospastiki_aytodioikisi

Χθές, 14 Μαϊου 2014, λάβαμε τις πρώτες απαντήσεις στις 11+1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ προς ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ από την παράταξη της Ικαριακής Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης. Προς διευκόλυνση των αναγνωστών, προσθέσαμε τους αριθμούς των ερωτημάτων στα οποία απαντά η παρακάτω επιστολή, στο τέλος της κάθε απάντησης. Με τη σειρά μας, ευχαριστούμε την παράταξη της Ικαριακής Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης για τις απαντήσεις που μας έστειλε.

Προς τα μέλη και τους φίλους του Save Pramnos

Αγαπητοί συμπατριώτες

Η ενεργητική συμμετοχή στα κοινά του τόπου αποτελεί δύναμη και όρο για μια άλλη πορεία της Ικαρίας. Η πρωτοβουλία σας να απευθύνετε τα συγκεκριμένα ερωτήματα δείχνει ευαισθησία κι επίγνωση της κατάστασης που βιώνουμε. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Τα ερωτήματα που θέσατε δημοσίως προς τις δημοτικές κινήσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, τα σημαντικότερα θα λέγαμε για το περιβάλλον και την ανάπτυξη,  που αντιμετωπίζει η Ικαριακή κοινωνία και ο τόπος σήμερα. Οι πλήρεις απαντήσεις σε αυτά, αν προσθέσουμε και τα ζητήματα «αλληλεγγύης – ποιότητας ζωής – υγείας – παιδείας και των πολιτικών για την εργασία» συνιστούν ένα συνολικό σχέδιο για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση του νησιού μας, το οποίο η Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση (ΙΚΑ.ΡΙ.Α.) επεξεργάζεται κι έχει τη πολιτική βούληση να εφαρμόσει, όχι όμως ως ανάθεση των ψηφοφόρων προς αυτήν, αλλά ως κοινή διαβούλευση και στόχο με την ίδια την Ικαριακή κοινωνία, τους συλλογικούς και κινηματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Κομβικής σημασίας είναι η παραδοχή ότι οι όποιες απαντήσεις και λύσεις προτείνονται οφείλουν να έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, τον Ικαριώτη και την Ικαριώτισα  και τις ανάγκες τους και όχι τα μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν την κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενα και καταστρέφοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις, είτε την εργασία των ανθρώπων είτε το φυσικό πλούτο του νησιού.

Επιπλέον υπάρχει μια πραγματικότητα, η οποία λέει ότι πολλά από τα προβλήματα για τα οποία διερωτάσθε, δεν μπορούν να λυθούν από οποιονδήποτε δήμαρχο, αλλά αφορούν θέματα κεντρικών πολιτικών και κυβερνητικών επιλογών. Υπό αυτή την έννοια είναι προφανές, ότι κάθε μνημονιακή δέσμευση που καταστρέφει την κοινωνία και την Ικαρία πρέπει να καταργηθεί, πρέπει να καταργηθεί και ο ν. Καλλικράτης που αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση. Είναι πασιφανές ότι οι πολιτικές της τρόικα και της συγκυβέρνησης είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της Ικαρίας. Η ανάγκη για πολιτική ανατροπή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας διαφορετικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης για την Ελλάδα, για το Βόρειο Αιγαίο συνολικά και για την Ικαρία ειδικότερα (ερώτημα 1).

Η ΙΚΑ.ΡΙ.Α. δεν είναι «ουδέτερη», ούτε φορά τον μανδύα του «ανεξάρτητου» συνδυασμού, ώστε να αποφεύγει να τοποθετείται επί των πολιτικών διακυβευμάτων, λες και η Ικαρία είναι ένα στεγανοποιημένο μέρος και ανεξάρτητο από ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Οι μανδύες των δήθεν «ανεξάρτητων» έχουν πραγματικό στόχο να συγκαλυφτούν τα εγκληματικά αποτελέσματα των μνημονίων των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν και να αποκρύψουν τη επερχόμενη πολιτική τους συντριβή.

Η ΙΚΑ.ΡΙ.Α δεν αποτελεί όχημα νομιμοποίησης και αθώωσης αυτών των πολιτικών μέσα από τοπικές μνημονιακές συγκυβερνήσεις. Έχουμε αναφορά στη κοινωνική ριζοσπαστική και αυτοδιοικητική αριστερά κι έχουμε επιλέξει κοινωνικούς συμμάχους τους «από κάτω». Τους χωρίς δουλειά, τους χωρίς καράβι, τους χωρίς γιατρό και σχολείο κλπ. Σύμμαχοί μας είναι όλοι όσοι αγωνίζονται για τα συλλογικά και ατομικά τους δικαιώματα. Σύμμαχοί μας είναι οι κάτοικοι της Ιερισσού που αγωνίζονται να σώσουν τον τόπο τους. Σύμμαχοί μας είναι τα ανεξάρτητα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και όσοι τοποθετούνται απέναντι στο ρατσισμό, τον φασισμό και κάθε φωνή μισαλλοδοξίας.

Με όλους αυτούς θα συμπορευτούμε, ανεξάρτητα εάν ταυτιζόμαστε ή έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα.

Βασικές πλευρές του προγράμματός μας αποτελούν :

•    η αποτροπή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των κατοικιών των υπερχρεωμένων συνανθρώπων μας.
•    η αποτροπή της εκποίησης της περιουσίας των Ικαριώτικου λαού (Ιαματικά λουτρά, παραλίες, βουνά και δάση)
•    η αξιοποίηση με ενιαίο, ισόρροπο και αειφόρο σχεδιασμό των δυναμικών και συγκριτικών, πλεονεκτημάτων του νησιού, (ποιοτικός πρωτογενής τομέας παραγωγής και υπηρεσιών, τουρισμός, ήπιες ΑΠΕ), με παράλληλη και αδιαπραγμάτευτη προστασία του περιβαλλοντικού μας πλούτου
•    η ανάπτυξη των δημοτικών υποδομών κι ενός σύγχρονου, με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους, πολεοδομικού σχεδιασμού
•    το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, με ένα σχεδιασμένο σύστημα δημοτικής συγκοινωνίας αλλά και για ποιοτική και επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα.
•    η διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και καθαριότητας με την προώθηση νέων καινοτομικών μεθόδων αποκομιδής που βασίζονται, στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, την μέγιστη ανακύκλωση, και την επαναχρησιμοποίηση.
•    η εξασφάλιση βιωσιμότητας κοινωνικών δομών, (παιδικών σταθμών – νηπιαγωγείου, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ κλπ.) καθώς  και ίδρυση νέων
•    ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στον δήμο, χωρίς τις μεσαιωνικές πρακτικές που επιδιώκει να επιβάλλει ο Καλλικράτης (όπως δανεισμός εργαζομένων από ΜΚΟ και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις με όρους μαύρης εργασίας)
•    η ανακούφιση και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων του νησιού
•    η αξιοποίηση του τοπικού εξειδικευμένου και επιστημονικού προσωπικού με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας
•    η άρση του αποκλεισμού στις πιο ευπαθείς ομάδες της Ικαριακής κοινωνίας, τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες και βέβαια τους ηλικιωμένους, που η πολυθρυλούμενη μακροβιότητά τους υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει σαν προσβλητικότητα και είναι κενή κάθε περιεχομένου
•    η ανάπτυξη του πολιτισμού και του δικαιώματος τον αθλητισμό για όλους τους νέους και τις νέες του νησιού.

Επιπλέον, επιδιώκουμε συνεργασία και συμπορευόμαστε με εκείνες τις αγωνιστικές, ριζοσπαστικές Περιφερειακές αυτοδιοικητικές κινήσεις που αγωνίζονται για την πλήρη θεσμική, οικονομική, δημοκρατική και διοικητική θωράκιση της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, κι ευχόμαστε την νίκη της περιφερειακής παράταξης «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή» με την αγωνίστρια Αγλαΐα Κυρίτση επικεφαλής.

Με αποκέντρωση, εκδημοκρατισμό, αρμοδιότητες, πόρους, χωροταξική αναδιάρθρωση, ανασυγκρότηση του διοικητικού μηχανισμού, θέσπιση συμμετοχικών θεσμών (Συμμετοχικός προϋπολογισμός, επιτροπές ελέγχου των απολογισμών κλπ).
Με νέα πολιτική στα θεσμοθετημένα τέλη και δικαιώματα, με κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης και ειδικές πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες δημοτών.

Ειδικότερα σε σχέση με τα ερωτήματά σας, από τα προαναφερθέντα είναι προφανής η κατεύθυνσή μας και η αντίθεσή μας σε σχέση με τα φαραωνικά έργα και το σχέδιο Μυτιληναίου για τις ανεμογεννήτριες. Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ των ήπιων μορφών ΑΠΕ, σε όγκο, έκταση και δυναμικό, τέτοιων και τόσο, όσο έχει ανάγκη το νησί και η τοπική κοινωνία για να καλύπτει τις ανάγκες της. Θεωρούμε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το ενεργειακό δυναμικό του νησιού προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το φυσικό του περιβάλλον (ερώτημα 5).

Έχουμε επίγνωση του σχεδίου εκμετάλλευσης και καταλήστευσης των υδάτινων πόρων από τους τροικανούς, άλλωστε αυτό εφαρμόστηκε σε κάθε χώρα όπου πέρασε το ΔΝΤ με καταστροφικά αποτελέσματα και μας βρίσκει αντίθετους. Η καταγραφή των υδάτινων πόρων του νησιού προς αξιοποίηση πρέπει να γίνει με εντελώς διαφορετικούς όρους, με την κοινωνία σύμμαχο και αρωγό και φυσικά όχι με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους και το ξεπούλημα σε μεγάλες εταιρείες. Φυσικά, δεν μπορούμε να μη στηλιτεύσουμε την προθυμία του απερχόμενου δήμαρχου Ικαρίας, να εφαρμόσει την μνημονιακή δέσμευση για καταγραφή πηγαδιών και νερών, απειλώντας μάλιστα με τεράστια πρόστιμα τους δημότες (ερώτημα 2).

Ήδη, με αναλυτική δημόσια ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε το νομοσχέδιο που παραδίδει τις παραλίες στην κερδοσκοπία μεγάλων συμφερόντων, αποκλείει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, θα τις καταστρέψει ολοκληρωτικά και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ενός απαράδεκτου και αντιαναπτυξιακού τουριστικού μοντέλου, που θα αλλοιώσει εντελώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Ικαρίας. http://ikariakiriza.wordpress.com/2014/05/08 (ερώτημα 3).

Εδώ πρέπει να πούμε, ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή από το 2013 έχει βάλλει πλάτη στον παραπάνω μνημονιακό σχεδιασμό, με την ψήφιση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) που απαξιώνει τον μικρό κλήρο και αποκλείει τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών, οικογενειακών ή συνεταιριστικών τουριστικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως, ανοίγει τον δρόμο σε μεγάλα πολυεθνικά τουριστικά συμφέροντα να αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής (κομμάτι – κομμάτι), τις παραλίες τις Ικαρίας προς εκμετάλλευση (ερώτημα 3).

Ολόκληρο το πρόγραμμά μας διέπεται από την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δημόσιου χώρου. Έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δημόσιων και δημοτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμιο, ιαματικά λουτρά). Αυτές οι υποδομές, μαζί με το (απαράδεκτο σήμερα) οδικό δίκτυο και άλλες αποτελούν τη βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί μια πραγματική αυτοδιοικητική λαϊκή εξουσία, ώστε να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου και στήριξης του κόσμου (ερώτημα 4).

Σε ένα τέτοιο σχέδιο κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας και συνολικά ο πρωτογενής τομέας έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο:

– Ορθολογικά σχεδιασμένη κτηνοτροφία (αποτροπή παράνομης και ανεπιτήδευτης κτηνοτροφίας,  αποκατάσταση υπερβοσκημένων περιοχών – αποκλεισμός βόσκησης – αναδάσωση, σφαγείο,  ανάδειξη σχετικών με αυτή τοπικών προϊόντων, συσκευασία κι εξωστρεφής δραστηριότητα εκτός Ικαρίας).

– Εναλλακτικό μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (στήριξη μικρών επιχειρήσεων, δημιουργία camping,  αξιοποίηση ιαματικών πηγών, στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού).

– Στήριξη της συνεταιριστικής οικονομίας, πιστοποίηση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων, αξιοποίηση προγραμμάτων σχετικών με την μελισσοκομία, αλιεία, γεωργία κλπ.

Αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του τόπου. Ως εκ τούτου ένα μεγάλο μέρος και της Ιδρυτικής Διακήρυξης και του Προεκλογικού Προγράμματος της Ικαριακής Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη προστασία των περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, παραλιών και δασών, τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού, την απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων, οικιακών συσκευών από τους δρόμους, τα βουνά και τους δημόσιους χώρους (ερώτημα 11).

Ολοκληρώνοντας μια εντελώς συνοπτική παρουσίαση των θέσεων και της πολιτικής μας βούλησης για τα ερωτήματα που σας απασχολούν, ευχαριστούμε για τη προσοχή σας. Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία για το πρόγραμμά μας μπορείτε να βρείτε στο www.ikariakiriza.wordpress.com και ειδικότερα στο http://ikariakiriza.wordpress.com/2014/04/22

14-5-2014

Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση
(ΙΚΑ.ΡΙ.Α.)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s