Ανανέωση άδειας Ομίλου Μυτιληναίου για το επικείμενο έγκλημα στην Ικαρία

Χάρτης ΡΑΕ όπου φαίνεται η διάταξη των ανεμογεννητριών

Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η ανανέωση της άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος 330 MW, για την εταιρεία «Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε.», θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Μυτιληναίου. Διαβάστε στο παρακάτω post τι περιλαμβάνει η άδεια, πώς τροποποιήθηκε με την ευκαιρία της ανανέωσης και καταβάστε την υπ. αριθμ. 054/2021 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργεας.

Από τη μεριά μας υπενθυμίζουμε ότι είναι γνωστή η πρακτική εταιρειών να αιτούνται αδειοδότηση για αριθμό ανεμογεννητριών κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που έχουν σκοπό να τοποθετήσουν. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, η εταιρεία να επανέλθει με πρόταση για τις μισές περίπου ανεμογεννήτριες, εφαρμόζοντας έτσι μια εκδοχή της ιστορίας του χωρικού και του Χότζα. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες παραπλανούν τις τοπικές κοινωνίες και προχωρούν στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) σε ευαίσθητα τοπικά οικοσυστήματα, καταδικάζοντας νησιά σε ερημοποίηση και τοπικές κοινωνίες σε παρακμή.

Η «Βεβαίωση Παραγωγού Ειδικού Έργου Υπ. Αρ. 0542/2021» που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια (11/11/2021), ανανεώνει την άδεια που είχε δοθεί από τον Ιούλιου του 2011 στην «Ίκαρος-Άνεμος Α.Ε.», που είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου. Για να κατεβάσετε την «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 0542/2021» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, πατήστε εδώ.

Η ανανέωση της άδειας ήταν απολύτως αναμενόμενη, καθώς αν η εταιρεία θα την έχανε εαν δεν προχωρούσε σε ανανέωση. Όπως και η προηγούμενη αδειοδότηση, αυτή αφορά στο σύνολο σχεδόν της κορυφογραμμής του Αθέρα. Ειδικότερα, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στις θέσεις:

«Βίγλα- Καψάλη- Ποδήλια- Υψώνας-
Κασμιάνος- Προβατοκεφάλας- Ρούκουνας-
Σαραντάδων- Ερίφη- Κουταλόπετρα- Βάρκα-
Παπουλογάρι- Σελλάδια- Μεγάλοφος- Σαμάκι-
Κλιράτια- Στάσουσα- Παπουτσοκρύφτης-
Αναβάθρες- Ράντι- Σταυρί- Πούντα- Πρ. Ηλίας-
Κακό Καταβασίδι- Αιθέρας όρος»

Η τροποποίηση αντανακλά την συγχώνευση της ΜΟΒΑΛ Α.Ε. από τον Όμιλο Μυτιληναίου, που έγινε από τον Ιανουάριο του 2019 και λίγο αφορά τους κατοίκους της Ικαρίας.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι -σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και εθνικού τύπου- ο όμιλος Μυτιληναίου περνά σε νέα φάση σχεδιασμού αξιοποιώντας ουσιαστικά το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029. Ενόψει, λοιπόν, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, η εταιρεία προβλέπει τον συνδυασμό του αιολικού σταθμού της Ικαρίας (ισχύος 330 MW) με εκείνο των Φούρνων στη θέση Τραχήλι (ισχύος 117 MW), φτάνοντας συνολικά την παραγωγή 447 MW. Σημειώνεται ότι για τον αιολικό σταθμό Φούρνων, ο εν λόγω όμιλος έχει ήδη καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ.

Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι αιολικού σταθμοί μεγάλης κλίμακας έχουν ένα σωρό επιπτώσεις στο περιβάλλλον, την κοινωνική και οικονομική οργάνωση και στον πολιτισμό. Η κυριότερη ίσως επίπτωση που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά είναι η επιτάγχυνση του φαινομένου της ερημοποίησης. Δηλαδή, στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής (η κύρια επίπτωση της οποία είναι η ερημοποίηση!), η λύση που μας προτείνεται είναι να επιταχύνουμε την ερημοποίηση!!

Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας η ενημέρωση και αλληλο-ενημέρωση για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου στο νησί μας. Γιατί αν επιστρέψουμε να γίνει μια τέτοια μη αναστρέψιμη καταστροφή, θα πρέπει να έχουμε μια πειστική απάντηση στα παιδιά μας που θα ρωτούν…

Σχολιάστε